Êzidi Konferansı Diyarbakır'da başladı

Êzidi Konferansı Diyarbakır'da başladı

Demokratik Toplum Kongresi'nin Ýnanç ve Azınlıklar Komisyonu tarafından düzenlenen Êzidi Konferansı Diyarbakır Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda birçok ülkeden gelen Êzidi din adamları ve kanaat önderlerinin katılımıyla başladı.

Demokratik Toplum Kongresi DTK Ýnanç ve Azınlıklar Komisyonu tarafından organize edilen Êzidi Konferansı Diyarbakır'da başladı.

Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlene konferansa, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuðluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Milletvekili Erol Dora, Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Van Milletvekili Özdal Üçer, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknaz Uca, PÇDK Genel Başkanı Diyar Xarip, PÇDK üyeleri Xelil Faraç, Azad Mahmut, Abdullah Ýsmail, Çinür Xerip, Welid Küsa, Êzidi lideri Mir Tahsin Seid, Mir Tahsin’in oðlu Hazım, Baba Şex, Bavê Cemil, Hoşeng Biroka, Êzidi Ruhani liderleri Heso Hurmi, Kerim Süleman, Celal Hesen ve Şamo Şaxo, Ermenistan Êzidi grubu temsilcisi Temur Hasanov, Rusya Êzidi Temsilcisi Refik, Siyasetçi Ali Atalan, Lokman Barış, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoðlu, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökhan, TZP-KURDÝ, Barış Anneleri, Diay-Der, Mazlum-Der, Ermeni Kilisesi temsilcisi Abdulgafur Turkay, Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Halkların Demokratik Kongresi temsilcileri, Nûbihar Derneði Başkanı Rauf Çiçek ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

"Örgütlenerek özgürlüðe yürüyoruz" şiarıyla başlayan konferansa yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra yurtdışından gelen Êzidi halkının önde gelen isimleri tanıtıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan DTK Eş Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Êzidi halkının tarih boyunca egemenler tarafından büyük baskılara ve katliamlara maruz kaldıðını söyledi.

Êzidilerin geçmişte büyük acılar çektiðini ve bu halkın sadece dinlerinden dolayı deðil kimliklerinden dolayı da katliamlara maruz kaldıðını belirten Türk, "Bir insanın öldürülmesi, bir halkın katledilmesi Kur'an-ı Kerim'de yok. Kur'an da bunlar günah ve kabul edilemez. Abbasiler döneminde katliamlar yapıldı. Osmanlı Devleti zamanında Yavuz Sultan Selim döneminde soykırımlar yapıldı. Tarihte sürekli Êzidilere yönelik katliamlar yapıldı. Êzidilerin tarihi katliamlarla doludur. Büyük bir zulümden geçirildiler. Şengal'de talan edildiler, katledildiler. Buna raðmen Êzidiler Kürt halkının özgürlüðü için mücadelelerini sürdürdüler. Êzidiler şimdiye kadar 73 katliamdan geçirildi. Kürt halkı birlikteliði için birleşmeli, ortak amaç için hareket etmelidir" dedi.

Geçmişte yapılan yanlışları da görerek bunu halka göstererek yeniden bir süreç başlatmak istediklerini kaydeden Türk, "Bugün o dışlanma mantıðını mahkum eden bir çalışmayı yapıyoruz. Bundan sonra daha ortak bir çalışmanın kapılarını açmak için ileri de ulusal Kürt konferansının alt yapısını hazırlamak için bu konferansı zorunlu gördük. Belki ilk kez Kürtlerle ilgili bir konferans yapılıyor. Sadece Türkiye'de deðil, Dünyada ilk kez böyle bir konferans yapılıyor. Bu bir başlangıçtır. Bütün çabamız bütün Ortadoðu'nun deðişim ve dönüşüm yaşadıðı bir süreçte Kürtler de kimliðiyle, kültürüyle, siyasi statüsüyle bir yaşam kazansın. Eðer Kürtler bu konuda hazırlıklarını yapmazsa, gelecekleri üzerinde bugünde tartışmazsa, yarını da kaybedebilir" dedi.

Türk, Kürt halkının eliyle Êzidi Kürtlerinin katledilmesi için büyük oyunlar oynandıðını, Botan'da Êzidiler üzerinde sürekli baskı ve katliamlar yapıldıðını belirterek, Hamidiye Alayları'nın Şengal'e kadar Êzidileri talan ettiklerini kaydetti. Türk, Êzidilerin dinleri ve toplumları için sürekli mücadele içinde olduklarını aktararak, "Gerçekten de ben Êzidileri gördüðümde ne söyleyeceðimi bilemiyorum. Biz çok üzgünüz. Atalarımızın eline Êzidilerin kanı bulaşmış. Atalarımızın alnında kara bir leke var. Sizin bizi affetmenizi istiyoruz. Düşmanlar Kürt halkını Kürtlere öldürtmüştür. Kürt tarihinde bu unutulmamalıdır. Fars, Türk ve Araplar, Kürtleri kimliksiz ve köle olarak bırakmak istiyoruz. Bu konferans Kürt halkının birlikteliði için bir adım olmalıdır" dedi.

Toplantıda konuşan ve Güney Kürdistan Bölgesi'nin ileri gelen Êzidi temsilcilerinden Mir Tahsin Seid de her şeyden önce birlik zamanının geldiðini söyledi. Êzidilerin tarih boyunca yaşadıkları soykırım ve katliam nedeniyle birçok ülkeye daðıldıðını belirten Seid, Kürtlerin ana dillerini unutmaması gerektiðini söyeldi. "Yüz dil öðrenseniz de anadiliniz gibi olmaz" diyen Mir Tahsin Seid'e konuşması sonrasında Ahmet Türk elini öperek Êzidi'lerin kutsal mekanı Laleş Tapınaðı'nın bir fotoðrafını hediye etti.

Yapılan ilk konuşmaların ardından, toplantı basın mensuplarına kapalı olarak devam ederken, Êzidilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak.