Ezan, çan ve hazzan sesleri: Antakya

Dinlerin ve inançların bir arada yaşandığı Antakya'da ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine karışıyor.

Antakya, Roma İmparatorluğu’nun üç büyük kentinden biri. Dinlerin ve inançların bir arada yaşandığı yer. Amanos ile Habib Neccar Dağları’nın ortasındaki vadide kurulmuş bu şehir inanılmaz bir tarihi zenginliğe sahip. Antakya’nın bu gelişmişliği, Akdeniz ve Mezopotamya arasında bir köprü oluşturulmasından kaynaklanıyor. Antakya, Hıristiyanların üç dini merkezinden biri olup diğer ikisi Vatikan ve Kudüs’tür.

ÜÇ BÜYÜK DİN YAN YANA

Ayrıca tarihi boyunca çeşitli dinlerin ve inançların bir arada yaşadığı Antakya bu özelliğini günümüzde hâlâ koruyor. İslam, Hıristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşamakta, cami, kilise ve havra yan yana varlıklarını ve fonksiyonlarını sürdürmektedir. Kilisenin içine girdiğimizde bir avlu ile karşılaşıyoruz. Eski bir Antakya Evinin restore edilerek kilise haline dönüştüğü bilgisini ediniyoruz. Kilisenin içi de oldukça küçük. Şu an 60 hanelik bir Katolik cemaatine hizmet ediyor. Kilisenin içindeki yazılar Türkçe. Kilise görevlisi, Katoliklerin gittikleri ülkenin dilinde ibadet ettikleri için bu kilisede de Türkçe ibadet edildiğini söylüyor. Ayrıca kilisenin tabeladaki adının da Türk Katolik Kilisesi olma nedeni cemaatinin Türk olması. Kilisenin atanmış bir papazı yok. Haftada birkaç kez İskenderun'dan bir papaz ayin ve diğer dini işlemler için geliyor.

Toplumun sahip olduğu bu ortak kültür ve inanç farklılıkları Antakya’da hiçbir zaman problem olmamış. Bu farklılıkları kültürel yapının bir zenginliği olarak kabul edilmiş.

CAMİ, KİLİSE, HAVRA...

Antakya, dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen, Musevi, Hıristiyan ve Müslüman toplumlarının yaşadığı bir yer. İsa'nın ölümünden sonra havarilerinden St. Pierre Antakya'ya gelerek Hıristiyanlığı yaygınlaştırmış ve İsa'ya inananlara Hıristiyan ilk kez burada denilmiş. St. Pierre Kilisesi, Papa VI. Paul tarafından hac yeri ilan edilmiş. Bu nedenle, Hıristiyan dünyası için çok büyük önem taşıyan bu mağara kilise her yıl hacı olmak üzere 29 Haziran'dan itibaren buraya gelenlerce ziyaret ediliyor. Hac süresi 10 gün. Kentte bir de Ortodoks katedrali var.

Cadde üzerinde cami, kilise ve havra birlikte yer aldığından ezan, çan ve hazzan seslerinin birbirine karıştığı kent olarak anılıyor, Antakya.