37 yaşındaki solcu lider Alexis Tsipras'a göre, Avrupa'nın Euro'yu kurtarma politikasında dengeleri deðiştirdi. 4 yıl önceki yüz 4'lük seçim oranını geçen Pazar günü yüzde 17'e çıkartan ve hükümeti kurma görevini alan Tsipras'ın Cuma gününe kadar zamanı var. Ancak Tsipras, "Euro'da kalacaðız ama borçları ödemeyeceðiz. Bankalar devlet denetiminde olacak, emeklilik maaşını yükselteceðiz" diyor.
Ekim 2009'dan itibaren Euro borç kriziyle boðuşan Avrupa'da 6 Mayıs bir dönüm noktası olarak tarihe geçecek. Alman başbakanı Merkel'in öncülüðünde "Krizin diðer ülkelere sıçramasını önleyelim" esperisiyle hazırlanan, ancak kimi ülkelerde sosyal devlet anlayışını bitiren "kurtarma stratejisi" kıtanın iki ayrı ülkesinde iki farklı şekilde darbe aldı. Avrupa basınına göre "Merkozy" (Merkel ve Sarkozy isimlerinden türetilen kelime) dönemi kapandı.
Merkel'in en önemli müttefiki Sarkozy, Fransa cumhurbaşkanlıðını Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande'ye kaptırdı. Merkel'in dayatmalarıyla hazırlanan AB ülkelerinin bütçe disiplini anlaşmasına karşı çıkan Hollande, Brüksel'deki ilk sınavını 23 Mayıs'ta verecek. Hollande'nin daha doðrusu 1995 yılından bu yana, Mitterrand'ın ardından, Avrupa'da ilk kez sosyalist bir liderin katılacaðı zirvede krizdeki son durum ele alınacak.
EURO'YA KARŞI
Kıtada dengeleri deðiştiren bir başka seçim ise Yunanistan'da yapıldı. Brüksel'in kurtarma paketleri karşısında kemer sıkma politikalarına evet diyen hükümet partileri Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) seçimde büyük oy kaybederken, sandıktaki asıl galip ise ikinci çıkan Radikal Sol Koalisyonu (SYRIZA) oldu.
4 Yıl önce partisinin aldıðı yüzde 4'lük oranı yüzde 17'lere çıkaran SYRIZA'nın lideri ise karizmatik genç bir solcu. 1990'lı yılların başındaki öðrenci hareketleri içinde yer alan 37 yaşındaki Alexis Tsipras, dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma görevini aldı. "Bu sol hareket ve benim için tarihi bir andır" diyerek görevi kabul eden Tsipras'ın Cuma gününe kadar zamanı var.
Atina'da renklerin deðişmesi Brüksel'de hemen yankısını buldu. Kemer sıkma politikalarını denetleyen AB ve IMF yöneticilerinden oluşan Troya heyeti Mayıs ayı ortasında Atina'ya yapacaðı ziyareti belirsiz bir tarihe erteledi. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan AB Komisyonu'ndan bir yetkili "Yunanistan'da demokrasinin gelişmesini bekleyeceðiz" sözleriyle ertelemenin nedenini açıkladı.
6 MAYIS DOMÝNODAKÝ ÝLK TAŞ!
Önümüzdeki Haziran ayında Atina'ya yapılacak Milyarlarca Euro'luk yardımın tehlikeye girmesinden endişe duyuluyor. Atina hükümeti verdiði taahhütler karşısında Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den 240 Milyar kredi almayı başarmıştı. 6 Mayıs'ta çıkan seçim sonuçlarına bakıldıðı bu vaatleri hangi koalisyon hükümetinin yerine getireceði merak konusu.
Solcu lider Tsipras'ın ilk PASOK'a teklif götürmesi bekleniyor. Ancak Tsipras ile PASOK'un Euro politikası konusunda farklı çizgileri var. Euro'da kalmak isteyen, fakat Brüksel'in dayatmalarına karşı çıkan, emeklilik maaşının yükseltilmesi gibi girişimlerle sosyal devlette ısrar eden genç lider, aynı zamanda "Batı Avrupa bankalarına olan borçları ödemeyeceðiz" diyor.
Tsipras'ın çıkışı ve Hollande'nin zaferi Avrupa'da "domino etkisi" yapabilir. Avrupalı politikacılar krize karşı tedbirleri yeniden masaya yatırmaya zorlanacaðı gibi, önü tutulamaz ekonomik kriz, Yunanistan'da olduðu gibi diðer ülkelerde de radikal solu güçlendirebilir. Kısacası 6 Mayıs'tan sonra Avrupa'nın geleceðini kestirmek zor. Ancak şu kesin; 2013'deki federal seçimlerde Merkel eli güçlü çıkarsa, ona "diş geçirmek" daha da zorlaşacak.
ANF NEWS AGENCY