ETHA: AKP özgür kalemlerden korkuyor; biat etmeyeceğiz

ETHA, gazetecilere dönük baskıların sonuç vermeyeceğini, özgür kalemlerden korkan AKP'ye biat etmeyeceğini açıkladı.

Etkin Haber Ajansı (ETHA), dün gerçekleşen gözaltı operasyonuna ilişkin İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya SGDF Eş Başkanı Okan Danacı, ESP MYK Üyesi Suat Çorlu, kapatılan TV10 emekçileri, DİSK Basın-İş'ten Ali Ergin Demirhan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Şenoğlu ve muhalif basın emekçileri katıldı.

'AKP KORKUYOR'

Açıklamayı, ETHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan yaptı.

Ajans editörü Semiha Şahin ile muhabirleri Pınar Gayıp ve Adil Demirci'nin dün gece gözaltına alındığını hatırlatan Okatan, dosyaya getirilen "gizlilik" kararı nedeniyle soruşturmanın ayrıntılarını bilmediklerini söyledi.

Okatan, "AKP iktidarı her türlü baskı ve sindirme politikalarına rağmen susturamadığı özgür basını gözaltı ve tutuklama saldırıları ile susturmaya çalışıyor. Halkın haber alma hakkını engellemeye dönük bu girişimler her defasında başarısız olsa da AKP pes etmiyor çünkü özgürce yazan kalemlerden korkuyor. Çünkü AKP ve Saray, gerçeklerin halka ulaşmasını iktidarının geleceği bakımından son derece tehlikeli buluyor" dedi.

Okatan, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi örneğinde olduğu gibi kayyum adı altında basın kuruluşlarının talan edildiğini söylerken, "Hapsedilen, sürgüne gitmek zorunda bırakılan, işsiz kalan gazetecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu kadar yoğunlaşmış baskının elbette bir sebebi var; çünkü istedikleri gibi olmuyor, özgür ve sosyalist basın susmuyor" diye konuştu.

Okatan, en son Kadıköy'deki haber takibi sırasında muhabirleri Ömer Akın'ın da gözaltına alındığına dikkat çekti. Okatan, "Şu anda editörümüz İsminaz Temel ile muhabirlerimiz Havva Cuştan ve Ali Sönmez Kayar cezaevinde. Arkadaşlarımız hakkında ağır hapis cezaları isteniyor. İki editörümüz hakkında açılan davalar ve verilen hapis cezaları nedeniyle gazetecilik yapma koşulları ortadan kaldırıldı. Ajansımızın internet adresine erişim engeli iki yıldır sürüyor, sosyal medya hesaplarımız sürekli kapatılıyor, sansürleniyor" diye ekledi.

'BİAT ETMEYECEĞİZ'

"Ajansımız Etkin Haber Ajansı, asla biat etmeyen sosyalist basın geleneğinin takipçisidir. Bu ülkede kurşunlarla susturulamayan özgür Kürt basınının siper yoldaşıdır" vurgusunda bulunan Derya Okatan, "AKP öncesindeki iktidarlara biat etmediysek, AKP’ye de etmeyeceğiz" dedi.

Okatan, gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

KAYA: BİNLERCE HUKUKSUZLUK...

Avukat Gülhan Kaya da, "Binlerce insan hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmış durumda. İsminaz ve Havva da olduğu gibi Pınar ve Semiha da bu şekilde hukuksuz bir şekilde gözaltında tutuluyor" diye belirtti.