Eski Alman parlamenter açlık grevindeki 46 gününü anlattı

Eski Alman parlamenter açlık grevindeki 46 gününü anlattı

12 Eylül darbesini dünyaya duyurmak için cuntanın hemen ardından Almanya'da 50'den fazla kişi açlık grevine girmişti. 46 gün süren greve katılanlardan birisi de daha sonra SPD'den Hessen Eyaleti milletvekili olan Turgut Yüksel'di. ANF'ye konuşan Yüksel "Açlık grevi eylemi çaresizliðin doruða ulaştıðı bir dönemde yapılır. Biz o dönem Avrupa'yı harekete geçirerek belki de bazı arkadaşlarımızı ölüm ve işkenceden kurtardık" dedi.

Almanya, 12 Eylül 1980 cuntasından kurtulanların sıðındıðı ülkelerin başında geliyordu. Onlar dışarıdayken arkadaşları ise aðır işkencelere maruz kalıyordu. Ýşte o dönem Almanya'ya gelen bir grup siyasi mülteci, içerideki arkadaşlarının hayatını kurtarmak, dünyaya cuntayı duyurmak ve Avrupa'yı harekete geçirmek için Aralık 1980'de açlık grevi eylemine başladı. Bu aynı zamanda 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Almanya'da yapılan ilk büyük açlık grevi eylemiydi. O dönem 24 yaşında olan Turgut Yüksel, 12 Eylül tutukluları için bedenini açlıða yatıranlardandı.

12 Eylül'deki baskı, zulüm ve işkenceyi dünya kamuoyuna duyurmak için açlık grevine girdiklerini söyleyen Yüksel, "Eylemimiz 50 kişiyle başladı, fakat her geçen gün arttı ve 100'ye yaklaştı. Ben ilk başlayanlardandım" dedi. Frankfurt'ta bir kilisenin öðrenci yurdunda başlayan eylem 34. gününden sonra dönemin başkenti Bonn'da devam etti. Eylem, Bonn kent merkezinde 3 ayrı noktada sürmüştü ve bir an Almanya'nın gündemine girmişti.

Eylemin ilk gününden 46.gününe kadar sürdüren çok az kişiden biri olduðunu hatırlatan Turgut Yüksel "Eylem boyunca yalnız su ve çay içiyorduk. Ýlk 9 günden sonra eylem daha rahat geçiyordu. Bazı arkadaşlarımız meyve su içiyorlardı ve bu yüzden fazla dayanamadılar. Çünkü meyve suyundaki besin maddeler, açlıða alışan midenin besin alma arzusunu tekrar canlandırdıðından eyleme devam etmeyi zorlaştırıyordu" dedi. Eylem boyunca alınan sıvının çok önemli olduðuna dikkat çeken Yüksel, devamla şöyle konuştu:

'CEZAEVÝNDEKÝ DIŞARDAKÝ EYLEMDEN DAHA ZORDUR'

"Eyleme dayanıklılıðınız vücudunuz direncine baðladır. Tabii hep oturursanız daha zordur. Ben sürekli geziyordum, hareket ediyordum. Hem zaman daha çok geçiyordu, hem de vücudumu ayakta dinç tutmaya çalışıyordum. Bu yüzden cezaevindeki eylem çok daha zor, çünkü hareket etme ve temiz hava eylemciler için çok önemli.

Sizi en fazla ayakta tutan ise yaptıðınız eyleme olan inancınızdır. Eðer inanmazsanız bunu fazla sürdüremezsiniz. Bu yüzden yaptıðımız eylemin ne kadar doðru ve yerinde olduðunun farkındaydık. Bizim eylemimizin ardından Almanya'dan Türkiye'ye delegasyonlar gitti, kamuoyu cuntadan haberdar oldu. Kısacası taleplerimizin çoðu kabul edildi ve sayıları az da olsa işkencelerdeki bazı arkadaşların hayatını kurtardıðımıza inanıyorum."

'EYLEMÝN ÝZLERÝ HALA BEDENÝMDE VAR'

Şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde süren açlık grevine dikkat çeken Turgut Yüksel "Oradaki yaşam koşullarının çok zor olduðunu biliyoruz. Bu yüzden orada böyle bir eylemi sürdürmek kesinlikle daha zordur ve etkisi daha derindir. Eylemin 60. gününe kadar gidebileceðine inanıyorum ama ondan sonrası tehlikeli olur" dedi.

Eylemin izlerinin hala vücudunda taşıdıðını belirten Yüksel "Böbreðimde sorun çıktı, şeker sorunum çıktı. Uzun süren tedavilerle ancak saðlıðıma kavuşabildim" diye konuştu. Yüksel, son olarak şu anda cezaevlerinde eylemi sürdüren tutuklular için ise şunları söyledi: "Açlık grevi insanların çaresizliðinin doruk noktasına ulaştıðı, yapabileceði başka bir şeyin olmadıðı bir eylem biçimi. Bundan dolayı bu insanlar için 'şov yapıyorlar' demek büyük bir saygısızlıktır."

TURGUT YÜKSEL KÝMDÝR?

1956 Yılında Dersim'in Pülümür ilçesinde dünyaya gelen Turgut Yüksel, 22 yaşındayken öðrenci olarak Almanya'ya geldi. Frankfurt Üniversitesi sosyoloji ve ekonomi bilimi bölümünü bitiren Yüksel, yıllardır göçmenlere yönelik projelerde çalışıyor. 1992-1996 yılları arasında Frankfurt Yabancılar Meclisi üyesi olan Yüksel, 1997'den beri ise Frankfurt Ýl Genel Meclis üyesi. 2008 yılında ise Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)'den Hessen Eyaleti Meclis üyeliðine seçildi. Ancak bir yıl sonra erken seçime gidilence partisi SPD büyük oy kaybetti ve Yüksel seçilemedi. Yüksel, Alman Ýslam Konferansı üyesi.