‘Erdoğan çifte vatandaşlığı iktidarı için kullanmak istiyor’

24 Haziran seçimleri öncesinde AKP rejiminin Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenler üzerindeki hesapları yeniden gündemde. Focus dergisinde yer alan bir haber-yorumda Erdoğan’ın çifte vatandaşlığı iktidarı için kullandığı belirtildi.

Başta Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi olmak ülkeler olmak üzere Batı Avrupa’nın AKP’nin seçimleri için yapmayı planladığı mitingleri yasaklamasının ardından Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’daki yandaşlarına Bosna Hersek'ten seslenmek zorunda kalmıştı.

Erdoğan ve AKP’nin 24 Haziran için Avrupa’daki tek ‘seçim buluşması’ olarak gerçekleşen ve Bosna-Hersek’te de tartışmalara neden olan mitinde konuşan Türk cumhurbaşkanı “Sizlerden benim ricam yaşadığınız ülkelerdeki siyasi partilerde aktif şekilde rol almanızdır. O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil, sizler yer almalısınız” sözleri dikkat çekmişti.

Türkiye kökenli Alman Federal Meclis üyesi vekilleri hedef gösteren Erdoğan’ın bu sözleri ve AKP’nin Avrupa’daki ‘siyasi oyunları’ Almanya’da da tartışmalara yol açtı. Almanya’nın yüksek tirajlı haber dergisi Focus’ta konuya ilişkin “Erdoğan çifte vatandaşlığı iktidar hesapları için iyi buluyor” başlığıyla bir haber-analiz yayınlandı.

‘YURT DIŞINDA TÜRKLER İKTİDAR İÇİN KULLANILIYOR’

Gazeteci Hugo Müller-Vogg’un kaleme aldığı yorumda Erdoğan ile fotoğraf çektikleri için eleştiri oklarını üzerine çeken Alman milli takım oyuncuları Özil ve Gündoğan’a Alman cumhurbaşkanı Steinmeir’in sahip çıkması eleştirildi. Erdoğan’ın iktidarını güçlendirmek için Yurt dışında yaşında Türkleri kullandığı belirtilirken, bu yüzden Türkiyeli göçmenlere “Yaşandığınız ülkenin vatandaşı olan, ama Türk vatandaşlığınızı da koruyun” çağrısını yaptığı ifade edildi.

Hem Alman ve hem de Türk vatandaşlığına sahip olanların hem Almanya’daki ve hem de Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmasının mümkün olduğuna dikkat çeken gazeteci-yazar Müller-Vogg, çifte vatandaşlığın göçmenlerin yaşadığı ülkelerde daha iyi bir uyum sürecini yakalamasının önünde engel olduğunu savundu.

Erdoğan’ın “Yaşadığınız ülkelerde siyaseti girin” çağrısının da kendi iktidarını sürdürmeye yönelik bir oyun olduğuna dikkat çeken Alman gazeteci devamla şu yorumu yaptı: “Erdoğan, Türklerin hem Almanya ve hem de Türkiye vatandaşı olmasını, bu şekilde de her iki ülkenin iç siyasetinde de bu kalabalık kitleyi iktidarı için kullanmak istediği aşikar. Bu yüzden çifte vatandaşlık onun için harika bir iktidar aracı.”

YARIM MİLYONDAN FAZLA ÇİFTE VATANDAŞ VAR

Almanya’da tam olarak kaç kişinin hem Türk ve hem de Alman pasaportuna sahip olduğu bilinmiyor. 2011 yılında yapılan genel nüfus sayımındaki verilere göre Türkiye kökenli 530 bin Alman vatandaşı “Ben Türk pasaportuna da sahibim” dedi. Almanya’da özellikle geçtiğimiz yıl Türkiye’de gerçekleşen 16 Nisan referandumunda yüksek oranda “Evet”in çıkmasının ardından çifte vatandaşlık tartışmaları alevlenmişti.

2014 yılında yapılan düzenlemeyle en az sekiz yıldır Almanya'da yaşayan yabancı uyruklu ebeveynlerin çocuklarının çifte vatandaş olmasının önü açıldı. Ayrıca 18-23 yaşları arasında Türk veya Alman vatandaşlığından birini seçme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından bu çocuklar sekiz yıldır Almanya'da yaşıyor olmaları ya da altı yıl Almanya'da okula gitmiş olmaları şartıyla iki ülkenin vatandaşlığını korumaları mümkün hale geldi. Ayrıca siyasi mülteciler de Türkiye vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olabiliyorlar.