Erdoğan bu kez Kıbrıs’ı işgal etmekle tehdit etti

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ı "askeri müdahale" ile tehdit etti.

Partisi AKP’nin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Akdeniz’deki gerilime dikkat çekerek Avrupa Birliği üyesi Kıbrıs’ı tehdit etti.

Erdoğan, "Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege'deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Kıbrıs'ta ve Ege'de haddini aşanları yanlış hesap yapmamamları konusunda buradan uyarıyoruz” dedi.

Erdoğan, “Bunların efelikleri bizim ordumuzu, gemilerimizi, uçaklarımızı görene kadardır” iddiasında bulundu.

Kıbrıs, Ege ve Efrin’in “hakları” olduğunu iddia eden Erdoğan, Kıbrıs’a saldırı tehdidinde bulundu: "Bizim için Afrin neyse Ege’deki Kıbrıs’taki haklarımız da odur. Zeytin Dalı operasyonunun ne kadar önemli ve doğru olduğu bölgede attığımız her adımda görülüyor. Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz gerektiğinde her türlü müdahaleyi yapmak için yakından takip ediyorlar."

AB TÜRKİYE’Yİ UYARDI

Türk ordusunun Akdeniz'de doğalgaz sondajı çalışmalarına engel olmaya çalışması nedeniyle bölgede gerilim tırmanıyor. Kıbrıs Pazar günü yaptığı açıklamada Türk ordusunun İtalyan petrol şirketi Eni’nin işlettiği geminin doğal gaz araması planlanan bölgeye gidişinin engellediğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Avrupa Komisyonu’ndan da bir tepki geldi. Komisyon sözcüsü, "Türkiye, komşuluk ilişkilerine tartışmasız bağlı kalmalı ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeyle ihtilaf yaratacak her türlü kaynaktan, tehditten veya eylemden kaçınmalı" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye’yi hukuk dışı eylemlerden vazgeçmeye çağırdı:

"AB ayrıca üye devletlerin deniz ve hava sahasında egemenliklerine saygı gösterilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor. Türkiye'ye, hukuk dışı eylemlerinden vazgeçmesi ve uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerine bağlı kalması çağrısında bulunuyoruz"