Erdoğan altınları İsviçre’ye mi taşıyor?

İsviçre’nin Basel Kantonunda yayın yapan BZBasel adlı gazete, Erdoğan’ın ABD’deki 19 ton altını İsviçre’ye aktardığını yazdı.

İsviçre’nin Basel Kantonu merkezli yayın yapan BZBasel adlı gazete, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’nin “altın hazinesi” olan Fort Knox bulunan Türkiye’ye ait 19 ton altını, İsviçre’nin Basel kentinde bulunan uluslararası Bank for International Settlemets (BIS) aktardığını yazdı.

Gazetenin haberinde 19 tonluk altının İsviçre’ye aktarılmasının nedenini ise Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe daha da bozulması ve ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulama riskine bağladı.

Rıza Zerrab davasını ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın hapis cezasına çarpıtılmasını da hatırlatan gazete, Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımları deldiğinin açığa çıkmasının Türkiye’yi böyle bir karara götürdüğüne dikkat çekti.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin 490 tonluk altın rezervinin sadece 40 tonunun Türkiye’de olduğunu açıklamıştı. Son dönemde ABD ve Avrupa ile yaşanan krizler nedeniyle Merkez Bankası’nın, özellikle ABD’deki altın rezervlerini ülkeye geri taşımaya başladığı iddia edilmişti.

İSVİÇRE İYİ BİR TERCİH Mİ?

Erdoğan’ın ne amaçla 19 ton altını İsviçre’ye aktardığı hala bilinmese de İsviçre’nin bu noktada hiç de güvenlikli bir ülke olmadığı çok açık. Erdoğan veya Türkiye’ye herhangi uluslararası bir yaptırım uygulanması durumunda İsviçre’nin bu altınlara el koyma ihtimali çok yüksek. Buna benzer birçok olay Arap Baharı döneminde yaşandı. İsviçre, devrilen diktatörlerin İsviçre’deki mal varlıklarını dondurma kararı almıştı.

Gazetenin haberine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.bzbasel.ch/basel/basel-stadt/brisante-transaktion-erdogan-holt-19-tonnen-gold-von-fort-knox-nach-basel-132584639