"Erdem'in tutuklaması muhaliflere yeni bir mesajdır"

CHPli Erdem’in tutuklanması ciddi yankı oluşturdu. Konuyu değerlendiren HDPli Bilgen, “Muhalefet ortak irade ortaya koymalıdır” derken CHPli Tanrıkulu ise, “Bu bir mesajdır; Bu iktidar, otoriter yönetim anlayışını daha da derinleştirecektir" dedi.

Milletvekili seçiminde liste dışında bırakılan Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekili Eren Erdem hafta içerisinde tutuklandı. Erdem’in tutuklanmasıyla birlikte CHP’nin toplamda iki vekili tutuklanmış oldu. HDP’nin ise 9 vekili tutuklu ve 22 vekilin, vekillikleri düşürüldü. Bu tutuklulukla birlikte akıllara HDPli vekillerin, dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde, CHP’nin çoğunlukla ‘Evet’ oyu kullanmış olması geldi.

O dönem, konu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi için TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamaya saatler kala, HDP’lileri kastederek zaten yargılanacaklarını söyleyerek, “Bu işten kaçış yok” demiş ve kontrolü altına aldığı savcı, hakim ve vekillerine açıkça talimat vermişti.

Erdem’in tutuklanmasına yönelik yine en çok HDPlilerden tepkiler geldi. Konuya ilişkin HDP Milletvekili Ayhan Bilgen ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ANF’ye konuştu.

EN BAŞINDAN BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ

Bilgen, 2016 yılında HDPlilere dönük yapılan hukuksuzca dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinerek, bu operasyonun bir siyasi tasfiyenin devamı olduğunu ve en başından böyle olacağının belli olduğunu söyledi.

CHPli bir çok vekilin o dönem dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin itirazda bulunduklarını sözlerine ekleyen Bilgen, buna rağmen hali hazırda bir çok HDPli vekilin tutuklu olduğunu hatırlattı.

MUHALEFETİN ORTAK İRADE ORTAYA KOYMASI GEREKİR

“Önümüzdeki günlerde bugünleri bile aratacak başka uygulamalara tanıklık edeceğiz” diyen Bilgen, “Elbette ki geçmişteki yanlışlardan ders çıkartmak ve ötekileştiren dış düşman muamelesi yapan, hukuku askıya alan her türlü girişime; kimin ilahine gözüküyor olursa olsun karşısında durmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Siyasi operasyonlara karşı muhalefetin ortak demokrasi kültürü ve hukuk devleti anlayışıyla ortak iradeyi savunmaları gerektiğini belirten Bilgen, bunun hayati önem taşıdığını söyledi.

Bilgen, HDP olarak gereken izinlerin alınması durumunda da CHPli Erdem’i ziyaret edeceklerinin de bilgisini paylaştı.

ERDEM’İN TUTUKLANMASI MUHALİFLERE YENİ BİR MESAJDIR

Tanrıkulu ise, Erdem’in tutuklanmasını, “Tamamen hukuk dışı ve intikam amaçlı bir tutuklama kararıdır” şeklinde tanımladı.

Yargı pratiğine uymayan bir tutuklama sürecinin işletildiğini kaydeden Tanrıkulu, Erdem’in tutuklanmasının bundan sonraki süreç için yeni bir mesaj niteliğinde olduğunu söyleyerek, bu mesajı şu sözlerde açıkladı: “Yargı maalesef şu anda siyasi iktidarın kılıcı gibi davranıyor. Hukuktan, adaletten uzak bir biçimde muhalifleri, muhalif gözüken milletvekillerini, avukatları, yazarları, gazetecileri, aydınları maalesef bir tutsaklık durumuna sokuyor. ‘Seçimlerden sonra bir yumuşama olur bir kapsayıcılık olur eskisi gibi olmaz’ diyenler bir kez daha yanılacaklar. Bu iktidar mevcut baskıyı ve otoriter yönetim anlayışını daha da derinleştirecektir.”