Engelli Uğur Gezer, daha önce de tutuklanmış ve raporla tahliye edilmiş

Amed’de zihinsel engelli Uğur Gezer'in zihinsel engelli olduğu bilinmesine rağmen daha önce tutuklandığı ve iki buçuk yıl cezaevine tutulduktan sonra engelli raporu nedeniyle tahliye edildiği ortaya çıktı.

Sur Belediyesi’nin hedef alınmasına gerekçe gösterilen Uğur Gezer'in, Mustafa Kemal ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. 

Bunun üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından yapılan açıklamada, Gezer'in %50 zihinsel engelli olduğu belirtildi.

Mezopotamya Ajansın’a konuşan Uğur Gezer'in annesi Fatma Gezer, oğlunun kalabalık ortamları tercih ettiğini ve bu nedenle Sûr'da sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklandığını açıkladı. 

Gezer, protestolara katıldığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay tutuklu kaldıktan sonra yüzde 25 zihinsel engelli raporuyla hastaneye sevk edildi. 

Ancak hastanede %50 zihinsel engelli raporu alması üzerine Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden serbest bırakıldı.

Anne Gezer, engelli bir bireyin nasıl gözaltına alınabileceği tepkisinde bulundu. 

Ayrıca, Uğur Gezer'in DEM Parti yöneticisi olarak gösterilmesine de tepki gösteren anne, oğlunun engelli olması nedeniyle bir yönetici pozisyonunda bulunamayacağını kaydetti. 

Olayın ardından yapılan ev baskını ve oğlunun gözaltına alınmasına ilişkin endişelerini dile getiren Fatma Gezer, "Bütün Amed oğlumun engelli olduğunu biliyor” dedi.