Encu: Roboski'nin faillerini bırakmayacağız!

Rehin tutulan HDP Milletvekili Ferhat Encu, AİHM’in Roboski Katliamı hakkındaki karara ilişkin açıklama gönderdi. Encu, "Siyasi karar açıklamasıyla vicdanlar rahatlatılamaz. Faillerin bulunması ve cezalandırılması hâlâ vazgeçmeyeceğimiz bir talebimizdir"

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Roboski Katliamı’na ilişkin verdiği karara dair avukatları aracılığıyla yazılı bir açıklama yaptı. Katliamda kardeşi ve birçok yakınını kaybeden Encu, topluma mal olmuş bir davanın bu şekilde sonuçlanmasını sadece siyasi bir kararla açıklayabilmenin mümkün olmadığını vurguladı.

'SÖZLE SAHİPLENME YETERLİ OLAMAZ'

Encu, 7 yıldır Roboskili aileler olarak büyük bedeller ödeyerek bu mücadeleyi yürüttüklerini belirterek, yüzeysel yaklaşım sonucunda bütün emeklerinin boşa gittiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Katliamın olduğu günden beri hukuki boyutun sahiplenilmesi gerektiğini, bunun için bir komisyon kurulması gerektiğini tüm yetkililerle paylaştık. Sadece sözle sahiplenmenin yeterli olmayacağını söyledik. Bu sözlerimiz her defasında ‘bizler bu sorumluluğu alıyoruz’ diye cevaplandı. Dosya, bin 100 avukatla Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ancak dosyanın sorumluluğunun çok küçük bir avukat grubuyla yürütülüp, hem kamuoyuna hem de bu avukatlara bilgi verilmediğini Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile birlikte öğrendik. Dosyayı teslim ettiğimiz ilgili baro, bu sürecin organizasyonunu ve AYM ile irtibatı sağlayacak, diğer barolar ve avukatlar da buna destek sunacaktı. Ne yazık ki hiçbiri yapılmamıştı. Ailelerin ilk günden beri dosyada ne olup bittiği sorusu karşısında ise, hep ‘bir sorun yok, her şeyle ilgileniyoruz’ cevabını almıştık.

'KESTİRİP ATILAMAZ'

AİHM kararı için ‘bu bir siyasi karardır' diyerek kestirip atmak, sorumluluktan kaçmaktır. Bu şekilde sorumluluktan kaçılmaya çalışılmakta, gerçekler çarpıtılmaya, yüzeysel yaklaşım ve boşvermişlik meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kabul edilemezdir. Biz, Roboskili aileler bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Roboski’yi unutmayacağız diyen herkesin de bunu kabul etmemesi gerekiyor.

Bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararın siyasi boyutunu da teslim ediyoruz. Ancak, açıkladığımız gerekçelerle bu durum var olan eksikliği ortadan kaldırmaya yetmemektedir. Topluma mal olmuş bir dosyada, siyasi karar açıklamasıyla vicdanlar rahatlatılamaz. İlgililerin bunun özeleştirisini vermesi, bizlerin beklentisidir. Bunun sorumluluğunun hem hukuki hem de siyasi olarak üstlenenlerin kamuoyuna bir açıklama borçları olduğunu düşünüyoruz.

'FAİLLER YARGILANIRSA ADALET HİSSEDİLECEK'

Acımıza tuz basan bu kısmın yanında, adalet kavramının failin bulunması ve cezalandırılmasına eşit olmadığını, adaletin bir ceza adaletinden ibaret olmadığını katliamın ilk gününden beri vurguluyoruz. İlk bombanın düştüğü andan bugüne ve yarınlara uzanan süreçte, bizlerin yaşadıklarını hiçbir mahkeme kararı telafi etmeye yeterli olamayacaktı. Faillerin bulunması ve cezalandırılması hala vazgeçmeyeceğimiz bir talebimizdir. Ancak bu talebimizden daha fazlası, sorunların çözülmesidir. Hakikatlerin üzerindeki karanlığın kaldırılması ve yaşananlarla yüzleşilmesi geride kalan bizlere, faillerin yargılanması ile birlikte adaleti hissettirecek olandır. Bu nedenle adalet talebimize, arayışımıza ve adalet mücadelemize devam etmekte ısrarcıyız.

Bugüne kadar yanımızda duran herkese, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinde emeğini ortaya koyanlara, derdimizi dert edinenlere, ama özellikle bu nedenle cezalandırılanlara, hapsedilenlere saygılarımızı sunuyoruz.”