Eliaçık: Türkiye'nin amacı Kürtlerden arınmak!

Yazar İhsan Eliaçık, Türk devletinin bölgeyi Kürtlerden arındırmayı hedeflediğine dikkat çekti. Eliaçık, yalanlarla Erdoğan'ın 'kahramanlaştırılmak' istendiğini söyledi.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalci saldırılarını değerlendiren İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, asıl amacın, bölgenin Kürtsüzleştirmek olduğunu söyledi.

'MÜSLÜMANLARI DA KARŞI KARŞIYA GETİRİYORLAR'

Camilerde sela okunması ve cihat çağrısı yapılmasına tepki gösteren Eliaçık, “Bölgedeki Müslüman halkın birbirine girmesi kimin işine yarayacak? Türkiye ile Suriye’nin, giderek İran ile Türkiye’nin karşı karşıya gelmesini ve çatışmasını istiyorlar. Bundan kimseye fayda gelmez. İran, Suriye, Irak ve Türkiye Kürtlerin bölgede ezilmesini istiyorlar. Bu eziyettir. Hem Kürtlere hem kendilere eziyettir. Ortada cihat falan olduğu söylenmesi son derece yanlıştır” dedi.

HEDEF NE?

Türkiye’nin bölgenin demografik yapısını değiştirip, Kürt nüfusundan arındırmak ve bölgeyi tamamen Araplaştırmak üzere bu saldırıları başlattığını dile getiren Eliaçık, yine söz konusu bölgelerin Türkiye’nin uzantısı haline getirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Eliaçık, “Türkiye devleti önce ABD’den ve Rusya’dan izin alarak onları kızdırmadan Efrîn, El-Bab, Cerablus ile birlikte ‘güvenli bölge’ derken oradan küçük küçük yerler almayı düşünüyordu. Bunun sonucunda orada kurulmak istenen Kuzey Suriye Kürt Federasyonu’nu kendince engellemekti. Planları buydu” diye konuştu.

Türkiye’nin uzun zamandır sınırda 100 kilometre derinliğe inerek Kürtlerin yoğun yaşadığı yerleri ilhak etmek istediğini ifade eden Eliaçık, “Ancak YPG’lilerin yoğun yaşadığı yerlere girmeye güçleri yetmediği için ABD’nin, Rusya’nın izin verdiği kısıtlı yerleri kendinden fazlaca tavizler vererek almaya çalışıyor” dedi. Eliaçık, Türkiye’nin saldırısının bir amacını da şöyle açıkladı: “İdlib’den kaçanları, şu an cezaevlerinde bulunan IŞİD üyelerini ve Türkiye’de bulunan mültecileri oraya taşıyıp yeni bir bölge oluşturmak istiyorlar.”

‘ERDOĞAN, YALANLA KAHRAMANLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

İşgalci saldırıların, AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ı “kahramanlaştırmak” için topluma farklı yansıtılmaya çalışıldığını dile getiren Eliaçık, “Sürekli ‘Kandil'e bayrak dikeceğiz’ ve ‘teröristleri temizliyoruz’ diyorlar. Bunların aslı yok. Kandil nerede, Suriye nerede? 480 kilometre Suriye sınırının 100 kilometre eninde ve 80 kilometre derinliğinde bir bölgedir. Resulayn ve Tel- Abyad arasındaki bir bölümden ibarettir. Aynı zamanda ABD’liler Türkiye’nin 30 ve 40 kilometre dışına çıkılmasını istemiyor ve bu konuda uyarılar yapıyor. Nasıl olur da Kandil'e bayrak dikecekler” dedi.

‘KÜRTLER DOĞRU YAPTI'

Suriye ordusunun bazı bölgelerde güvenliği alma yönündeki ilerlemesine de değinen Eliaçık, “Kürtler de, Türkiye devletinin girişimlerine karşı atak yaparak Suriye rejimi ile görüştü ve anlaştı. Suriye ordusu da Kobanê ve Minbic’in güvenliğini alacak ve diğer sınır bölgesini de koruyacak. Kürtlerin hamlesi doğrudur. Çünkü Suriye zaten o toprakları korumakla yükümlüdür” diye belirtti.

Ortadoğu’da çıkan savaşların tamamında ABD’nin rol aldığını sözlerine ekleyen Yazar İhsan Eliaçık, şunları söyledi: “ABD İsrail’in güvenliğini almak için bu savaşları çıkartıyor. İsrail’e zarar gelmesin diye bütün Arap ülkeleri karıştırıldı. Ortadoğu’da büyük savaşlar verildi. Bu savaşta da, Kürtler Suriye ile Türkiye arasında, İran’la Türkiye arasında sıkışmış vaziyette. Bölgedeki Kürtler komple bir varlık mücadelesi veriyorlar. Kürtlerin en son Suriye ordusu ile görüşmeleri de bu anlamda önemliydi. Bu onların en doğal haklarıdır. Çünkü orada yaşıyorlar. Her ne kadar kimlikleri tanınmasa da orada bulunuyorlar.”