Eliaçık’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık'a “Örgüt propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık hakkında bir seminerde yaptığı konuşma ve verdiği bir röportajda sarf ettiği sözleri nedeniyle açılan davanın duruşması görüldü. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında Eliaçık'a “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Eliaçık’a verdiği cezada indirim yapmayan mahkeme, yine yurt dışı ve İstanbul dışına çıkmama yasağı ile birlikte haftada iki gün imza adli kontrolü uygulanmasına karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca, ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık hakkında konuşmalarını gerekçe göstererek "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla iddianame hazırlandı. Bölge kentlerindeki abluka ve saldırılar döneminde konferans ve röportajlarda verdiği demeçleri gerekçe gösterilen Eliaçık için 7 buçuk yıla kadar hapis cezası istendi.

Soruşturmaya gerekçe olarak Yazar Eliaçık’ın, 13 Aralık 2015 tarihli Demokratik İslam Kongresi (DİK) Gençlik Komisyonu’nun İstanbul Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde (DİAYDER) düzenlediği “Demokratik ve Özgürlükçü İslam” konulu konferansta yaptığı "Türkiye, Kürdistan'da savaş suçu işliyor" konuşması ve 11 Ocak 2016 tarihli bir röportajda söylediği "Özyönetimi savunmak, bunu dillendirmek hainlik ise 1921 Anayasası hain bir anayasa idi" sözleri soruşturmanın gerekçesi yapıldı.

Eliaçık, hakkındaki karar ardından Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “12 Eylül ve 28 Şubat'ta 35 ayrı davadan yargılandım. Böyle bir ceza hiç almadım. Avukatlarımın ve benim savunmalarımızı tek kelime dikkate almadılar” dedi.