Elazığ Cezaevi’ndeki tutsaklara ‘cinsel işkence’

Elazığ T Tipi Cezaevi'nde çıplak arama işkencesine direnen kadın tutsağın darp edilerek, cinsel işkenceye maruz kaldığı öğrenildi.

Elazığ T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklara yönelik baskı ve saldırıları giderek artıyor. Son olarak 120 kişinin hücrelere konulduğu cezaevinde bir hafta önce Urfa'dan sürgün edilen bir kadın tutsağın çıplak arama işkencesine direndiği için cinsel işkenceye maruz kaldığı ve hakkında tutanak tutulduğu öğrenildi.

‘ASKERİ SAYIM DAYATMASI’

Tek tip elbisenin getirildiği, askeri sayımın dayatıldığı cezaevinde, havalandırmaya çıkarılan tutsaklar, gardiyanlar tarafından da sürekli hakarete maruz kalıyor. Askeri sayım dayatmasına uymayan tutsakların çoğunun işkenceye maruz kaldığı ve haklarında sayısız disiplin cezası verildiği kaydedildi.

‘CİNSEL İŞKENCE’

Sürgün gelen her tutsağın çıplak arama işkencesinden geçtiği cezaevinde geçtiğimiz hafta Urfa'dan sürgün edilen bir kadın tutsağın çıplak aramaya direndiği için gardiyanlar tarafından cinsel işkenceye maruz bırakıldığı öğrenildi. İşkenceden sonra hakkında "Aramaya direndi" şeklinde tutanakta tutulan tutsağın daha sonra koğuşa götürüldüğü aktarıldı. Görüşe giden ailelerin edindiği bilgilere göre cezaevi yönetimi tarafından yeni gelen tutsakların çoğuna ilk bir hafta yatak verilmiyor, bir hafta sonunda kirli bir yatak getiriliyor.

‘KÜRTÇE KONUŞMAK YASAK’

Sürgünler sırasında Kürtçe konuşan tutsaklara da "Burası Elazığ burada Türkçe konuşacaksınız Kürtçe değil" diyerek gardiyanlar tarafından tehditler yağdırıldığına dikkat çeken görüşçüler, görüşlerden sonra koridorda yürüyen tutsaklara dahi tutanak tutulduğunu, keyfi disiplin cezaları verilmeye devam edildiğini aktardı.

ÇAĞRI: HEYET GELSİN

Son olarak aileleri aracılığıyla kamuoyuna yaşananlara sessiz kalmamaları yönünde çağrı yapan tutsaklar, tarafsız heyetlerin cezaevine biran önce gelmesi gerektiğinin altını çizdi.