Ekonomi mi büyüyor işsizlik mi?

 AKP-MHP hükûmeti, ekonominin tıkırında olduğunu ileri sürse de, işsizlik geçen aya göre değişim göstermedi ve yüzde 10.6’da kaldı.

AKP hükûmeti ekonomisinin büyüdüğünü iddia etse de, yine devlete bağlı bir kurum olan Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün (TÜİK) verileri bunu doğrulamıyor.

TÜİK'in Eylül ayı işsizlik verileri, yüzde 10.6 olarak açıklandı. Bu oran Eylül 2016'da yüzde 11.3; bir önceki Ağustos ayında ise yüzde 10.6 düzeyinde yer almıştı. Ocak ayında yüzde 13 ile zirve yapan işsizlik, çift rakamlarda kalmaya devam ediyor.

GENÇ İŞSİZLİK VE İSTİHDAM

Ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Eylül döneminde 3 milyon 419 bin kişi oldu.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile yüzde 12,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı artarak yüzde 20 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10,8 civarında.

İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 233 bin kişi arttı ve 28 milyon 797 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise yüzde 47,9.

Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,2, sanayi sektörünün payı 0,3 puan azalırken, inşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

İŞGÜCÜNE KATILIM

Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 73,1, kadınlarda ise yüzde 34,5 olarak gerçekleşti.

HALKIN YAŞAMI GERÇEĞİ GÖSTERİYOR

Ekonomistler, enflasyon rakamlarının önümüzdeki aylarda düşeceği açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Rakamlar ile oynandığını düşünen ekonomistler, halkın yaşam koşullarına bakıldığında gerçeğin görülebileceğini söylüyor.

ERDOĞAN İTİRAF ETMİŞTİ

Ayrıca, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Türkiye ekonomisinden güven duymadığı için yurt dışına sermaye götüren iş çevreleri olduğunu da itiraf etmişti.

Türkiye ekonomisi en fazla dışarıdan borç alarak büyüme sağlıyor ve haliyle "Büyüyen ekonomide işsizlik artar mı" sorusu yanıtsız kalıyor.