Ehmê: Erdoğan Avrupa sınırında çetelere 'güvenli bölge' kuruyor

Erdoğan rejiminin Suriye'den Libya'ya çete transfer etmesini değerlendiren Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, Türk devletinin Avrupa sınırına cihatçılar için "güvenli bölge" kurmaya çalıştığını kaydetti.

Türk devleti, Suriye'nin kuzeyinde El Kaide, DAİŞ ve El Nusra gibi çete yapılar için kurmaya çalıştığı "güvenli bölge"nin bir benzerini de şimdi de Libya'da kurmaya çalışıyor. Osmanlıcılık hayalleriyle Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmeye çalışan Tayyip Erdoğan yönetimi, Libya'da İhvancı Sarrac hükümetiyle yaptığı anlaşma sonrası son günlerde Suriye'den Libya'ya çok sayıda çete ihracatı gerçekleştirdi.

Türk devletinin bölgeye ilişkin emellerine ilişkin ANF'nin sorularını yanıtlayan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, Türk devletinin son hamlesiyle hem Ortadoğu'yu hem de Avrupa'yı birçok yönden tehdit etmeyi hedeflediğini söyledi.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'de demografik değişimi esas alan politikalarına devam ettiğine de değinen Loqman Ehmê, "Bizler çok eskiden beri Türk devletinin bölgemiz, Ortadoğu ve Avrupa için tehdit barındıran ajandaların sahibi olduğunu söylüyorduk. Bölgemizi doğrudan işgal ederek hedef aldı. Efrin, Ezaz, Bab, Cerablus ve son olarak da Girê Spî ve Serêkaniyê'yi işgal ederek bölgede bir terör devleti kurmayı hedefliyor. Bölgenin asli halkı göçertiliyor, yerlerine ise kendisine bağlı çeteleri ve ailelerini yerleştirerek demografik bir değişime gidiyor" diye kaydetti.

AVRUPA VE ORTADOĞU İÇİN TEHDİT

Ehmê, Türk devletinin Libya hamlesiyle de hem Ortadoğu'yu hem de Avrupa'yı tehdit etmeyi planladığını kaydederek, "Ortadoğu ve Afrika ajandasında ise farklı bir yol izliyor. Bundan önce Sudan ve Somali'de varlık gösteriyordu. Katar'da askeri üsleri bulunuyor. Şimdi de Libya'ya el alıyor. Bunda da birçok hedefi var. Mesela enerji ihtiyacını bu şekilde karşılamaya çalışıyor. Libya'daki Sarrac hükümetiyle yaptığı deniz egemenlik anlaşmasıyla da Libya ile bağlantı kurmaya Ortadoğu'dan Avrupa'ya giden enerji yolunu denetimine almayı planlıyor" ifadelerinde bulundu.

ERDOĞAN'IN AVRUPA'YA KARŞI İKİNCİ KARTI

"Erdoğan, bu son hamlesiyle de aynı zamanda Avrupa'yı da tehdit ediyor" diyen Loqman Ehmê, şunları söyledi: "Libya Avrupa sınırında. Erdoğan oraya el atarak hem Avrupa'yı enerji yollarını denetimine almakla tehdit etmeyi hedefliyor, hem birçok çeteyi Avrupa sınırına yığmakla ve istediği zaman daha önce yaptığı gibi Avrupa'da patlamalar gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu da Erdoğan'ın Avrupa'ya karşı kullandığı mülteci kartının dışında ikinci bir tehdit ve şantaj kartı anlamına geliyor."

'BÜYÜK BEDELLER GEREKTİREBİLİR'

Erdoğan rejiminin herkes için ciddi bir tehdit olmaya başladığına dikkat çeken Ehmê, "Bizler daha 2014 yılında bunları söylerken, ciddiye almayanlar bugün bu tehdidin büyüklüğünü görmenin ötesinde yaşıyorlar. O yüzden herkesin tedbirini alması ve harekete geçmesi gerekiyor. Bu tehdidin önü şimdi alınmazsa ileride önünü almak çok büyük bedeller gerektirebilir" diye kaydetti.

'ONLAR ERDOĞAN'IN PARALI ASKERLERİ'

Ehmê, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde DAİŞ, El Nusra ve El Kaide türevi çetelerden oluşan bir ordu kurduğunu ve bunu dünyanın farklı yerlerinde kullanmayı hedeflediğini kaydetti. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, "Bu kişilerin devrimci olmadıkları, bir ideolojileri olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Bunlar muhalefet, devrimci ya da bir kesimin hakları için mücadele eden kişiler değil. Bunlar Erdoğan'ın paralı askerleri. Guta'dan, Dera'dan, Halep'ten toplayıp İdlib'e getirdi, Serêkaniyê'ye, Girê Spî'ye getirdi, şimdi de bunları Libya'ya götürüyor. Başka yerlere de götürüp savaştıracak. Çünkü bunlar paralı asker. Bunların bir davası ya da hakkı yok" dedi.