Eğitim-Sen'li Yiğit: Hükümet erkek bütçesi hazırladı

Eğitim-Sen'li Yiğit: Hükümet erkek bütçesi hazırladı

Eğitim-Sen Merkezi Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, 2015 Bütçe Kanunu Tasarısı'nın "kadınlarla da savaş" bütçesi olduğuna dikkat çekti, "Her fırsatta kadını toplumdan soyutlayan ve kadını aile içinde tarif eden AKP, tam da buna uygun bir erkek bütçesi hazırlamış" dedi.

Hükümetin hazırladığı 2015 Bütçe Kanunu Tasarısı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda. Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesi kabul edildi. Bütçede, sosyal devletin yapması gereken "hasta, yaşlı ve çocuk bakımı" gibi işler, kadının görevi olarak tanımlanarak, özel bir bütçe hazırlandı. 

Söz konusu Bütçe Kanunu Tasarısı'nı ANF'ye değerlendiren Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, tasarı için "Tam bir savaş bütçesi" dedi. "Bu savaş sadece toplumun muhalif kesimlerine, emekçilere ve Kürt halkına karşı değil, kadınlara ve kadın mücadelesine de savaş açan bir bütçe" diyen Yiğit, "Kadının adına bile tahammül edemeyen, her fırsatta kadını toplumdan soyutlayan ve kadını aile içinde tarif eden AKP, tam da buna uygun bir erkek bütçesi hazırlamış" diye konuştu.

'BÜTÇEDE KADININ ADI BİLE YOK'

Bütçede kadının adının bile geçmediğinin altını çizen Yiğit, bütçeye ilişkin şu eleştiride bulundu: "Bütçe, kadının görünmeyen emeğini gasp etmeye ve sömürmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ayrılan 18.249.634.000 TL bütçenin içinde soyut bir harcama kalemi olan cari transfer ile hasta, yaşlı ve çocuk bakımını daha fazla kadınlara yaptırmanın hesabını yapıyor. Bununla birlikte bir taraftan evdeki kadını sosyal devletin yapması gereken işlerde güvencesiz, sigortasız, ucuz iş gücü olarak yani taşeron olarak kullanıyor. Diğer taraftan da kadını eve hapsederek geleneksel rolleri derinleştirerek erkek egemen sistemin devamını sağlıyor. Diğer taraftan %12.6 oranında büyüme hedefleyen hükümet bu büyüme payını artan zam ve vergilerle emekçilerin hem de kayıt dışı, sigortasız çalıştırılan on binlerce kadının sömürülmesi ve evdeki kadının ücretlendirilmeyen emeği üzerinden kadınların sırtına yıkmaya çalışıyor. Kadının ev içindeki emeğine harcama kalemi olarak bütçede yer verilmeyerek, bu emek bir kez daha yok sayılıyor. Devlet kadının görünmeyen bu emeğini hem sömürüyor hem de gasp ediyor. Temel tüketim maddelerine yapılan yüksek zamlar ile mutfaklarda daha fazla tasarruf yapmak zorunda bırakılan kadınlar birde yoksulluğun yükünü sırtlamak zorunda bırakılıyor."

"Bu bütçede kadının adı yok, talepleri yok. Sadece emeğinin nasıl sömürüleceği var" diyen Yiğit, 472 milyar 943 milyon TL olarak açıklanan 2015 bütçesinin harcama kalemlerine bakıldığında kadın katliamlarının önlenmesi, kadın istihdamının sağlanması, güvencesiz çalışan kadınların güvenceli olarak istihdam edilmesi, kadının ev içi emeğinin ücretlendirilmesi, yaşlı ve çocuk bakımının devlet tarafından üstlenmesi bir yana kadına dair tek bir harcama kaleminin yer almadığını belirtti.

Eğitim Sen Merkezi Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, "Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yerine kadını evin duvarlarına hapsederek kadının yaşadığı ev içi şiddeti yaygınlaştıran, toplumsal şiddet ve cinsiyetçiliği derinleştiren devlet hazırladığı bütçe ile bunu resmileştiriyor. Özel okullara kaynak aktarıyor ama kreşleri kapatarak çalışan kadını çocuk bakımı ile karşı karşıya getiriyor ve kadını çocuk bakımına mahkum ediyor" dedi.

'CİNSİYET EŞİTLİĞİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ BÜTÇE İSTİYORUZ'

Yiğit, başta kadınlar olmak üzere bütün emekçilerin yararına olan ve cinsiyet eşitliğine göre hazırlanmış bir bütçe istediklerini vurguladı ve ekledi: "Çocuk hasta ve yaşlı bakımının kadının üstüne yıkıldığı değil toplumsallaştırıldığı bir bütçe hazırlanmalı. İstihdam belirlenirken kadına pozitif ayrımcılık sağlayacak kadını toplumsal yaşama katacak ve kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerine yanıt olacak bir bütçe hazırlanmalı. Kadın cinayetleri kadına yönelik şiddet gibi konularla mücadele etmek için ayrılan harcama kalemlerinin yer aldığı ve kadının aile ile değil cin olarak tarif edildiği bütçe istiyoruz. Çünkü ancak böyle bir bütçe cinsiyet eşitlikçi ve kadının sömürülmediği bir bütçe olur."