Efrîn işgalciye cevabını verir

YPJ Efrîn Komutanlığı üyelerinden Nûjîn Dêrik, son yoğun sevkıyatla birlikte Türk devletinin tek başına da kalsa Efrîn'i işgal hazırlığı yaptığını belirterek, gerekli cevabı vermeye hazır olduklarını söyledi.

AKP yönetimindeki Türk devletinin Ezaz üzerinden bölgeye tank, top, zırhlı araç, asker ve çete sevkıyatının yoğunlaşmasını, Efrîn ve Şehba'ya yönelik, mevcudu aşan bir saldırı hazırlığının göstergesi olduğunu belirten YPJ Efrîn Komutanlığı üyelerinden Nûjîn Dêrik, "Bütün imkanlarımızı devreye koyduk. Her türlü saldırıya cevap vermeye hazırız. İspatlandı ki bu dünyada hiçbir güç bizi yenemez ve bitiremez” dedi.

Türk devletinin, Rojava merkezli Kuzey Suriye'ye 24 Ağustos 2016’da başlattığı işgal harekatı devam ederken yaklaşık bir haftadır Ezaz üzerinden bölgeye tank, top, zırhlı araç, çete ve asker sevkiyatı yoğunlaştı. YPG öncülüğündeki QSD'nin, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'un desteğiyle Reqa'yı özgürleştirmek için başlattığı 'Büyük Savaş'la birlikte hesapları bozulan Erdoğan liderliğindeki Türk devletinin bu yığınağı, BAAS rejimi, İran ve Rusya'nın da onayıyla Efrîn ve Şehba'ya daha kapsamlı bir işgal girişimi olarak görülüyor. Efrîn Kantonu YPJ Komutanlığı üyelerinden Nûjîn Dêrik, konuyla ilgili ANF'nin sorularını yanıtladı.

Türk devletinin Efrîn ve Şehba’ya saldırı hazırlığında olduğunu teyit eden Nûjîn Dêrik'in verdiği bilgilere göre; Türk devleti, son birkaç gündür zırhlı araç, tank ve obüsler ile önemli sayıda güçlerini Ezaz, Mare ve Rai tarafında yerleştiriyor. Hedefi, Ezaz ve Mare’den Qastel’e kadar olan hattan Efrîn’e saldırmak. ‘Fırat Kalkanı’ adıyla kurup yerleştirdikleri çeteler de destek sunacak. Birkaç gündür obüs, havan, tank ve ağır silahlar hiç durmadı. Birkaç gündür bütün Şehba hattından hem ağır silahlarla çok yoğun saldırı var hem de sızmaya çalışıyorlar.

ÖZGÜR REQA TEDİRGİNLİĞİ

Uluslararası Koalisyon'un Reqa'yı DAİŞ işgalinden kurtarmak için hazırlık yapan QSD'ye desteğini açıklamasının ardından panikleyen Türk devletinin, Minbic ve Girê Spî'de bloke edildiği için tüm ağırlığını Şehba ve Efrîn'e verdiğini kaydeden Nûjîn Dêrik, Reqa özgürleşmeye doğru gittikçe yeni işgal girişimini hızlandırdığını söyledi. Reqa'daki QSD zaferini engellemek isteyen Türk devletinden her türlü kötülüğün beklenebileceğini belirten YPJ komutanlarından Dêrik, zaten İdlib’in de Efrîn sınırında olması nedeniyle “güvenli bölge”ye dahil edildiğini hatırlattı.

CERABLUS'TAN İDLİB'E KADAR

Türk devletinin başından beri vekalet eden çetelerle yetinmeyerek bizzat İdlib'te olmak istediğini anımsatan Nûjîn Dêrik, İskendurun ile bu bölgeyi birbirine bağlamayı; Cerablus’tan İdlib’e kadar koridor açıp hat hat kurmayı amaçladığını vurguladı.

TEK BAŞINA DA EFRÎN’E YÖNELİR

Nûjîn Dêrik, Türk devletinin son süreçte Kuzey Suriye’de yapacağı saldırılara meşruiyet zemini kazandırmak için ‘Ev Sahibi’ adıyla bir çete kurduğu bilgisini paylaşarak, fakat bunun dünyada meşruiyet kazanacağına inanmadığını söyledi. Ancak Komutan Dêrik, şunun da altını çizdi: "Türk devleti meşru olsun olmasın kendi başına böyle bir saldırı gerçekleştirebilir."

RUSYA BLOKU DESTEĞİ ŞÜPHELİ

 

Şu ana kadar İran, Rusya ve Suriye'nin Efrîn’e saldırı planı konusunda Türklerle ortak olduklarını söyleyebilecek verilere sahip olmadıklarını belirten YPJ komutanlarından Dêrik, fakat Türk devletinin Reqa operasyonunu boşa çıkarabilmek için herşeyi yapmayı göze alacağından emin olduklarını ifade etti.

 HALEP YOLUNUN KAPATILMASI

BAAS rejiminin bir süredir Halep yolunu kapatmasının geçici bir sorun olduğunu düşündüklerini kaydeden Nûjîn Dêrik, “Bu günlük bir sorundur. Çok ciddi ya da kalıcı bir tutum olarak görmüyoruz. Reqa'dan dolayı gelişen bir durum ama çözmek için çabalarımız; çalışma ve tartışmalarımız. Kısa sürede çözüleceğini umuyorum” diye konuştu.

GÜNLÜK OLARAK SALDIRIYORLAR

Nûjîn Dêrik, Türk ordusu ve bünyesindeki çetelerin günlük olarak saldırdığını ama gerekli yanıtı da aldıklarını vurgulayarak, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cuma gününden beri yine Rojava ve Kuzey Suriye'yi hedef aldığına dikkat çekti. "Türk tarafa 'asla müsaade etmeyeceğiz' nakaratını tekrarlıyor. Biz de var olduğumuz sürece Kuzey Suriye'nin özgürleşmesini kemse engelleyemeyecek. Bunun için her bedeli öderiz” dedi.

BOŞA ÇIKARACAK GÜÇTEYİZ

Efrîn Kantonu YPJ Komutanlığı üyelerinden Nûjîn Dêrik, türk devletinin saldırılarına karşı hazırlıklı olduklarını, şu bilgiler eşliğinde anlattı: “Güçlerimiz cephede savunma hattında yerleşmiş durumda. Bütün imkanlarımızı devreye koyduk. Hem El Ekrad Cephesi güçleri hem YPG ve YPJ olarak bize karşı geliştirilecek her türlü saldırıya cevap vermeye hazırız. Bütün güçlerimizin; kadınlar ve gençler öncülüğündeki halkımızın direnişiyle faşist Türk devletinin saldırılarını boşa çıkaracağız. Kendimize ve halkımıza güvenimiz tam. AKP yönetimindeki türk devleti de şunu bilsin; ne yaparsa yapsın başaramayacak. Ne kadar saldırırsa saldırsın boşa çıkarabilecek güçteyiz.”