Efrîn’i vuran topları Deutsche Bahn taşıyor!

Efrîn’e saldıran Leopard II tanklarının toplarının Kassel’de bulunan KMW’nin fabrikasında üretildiği ortaya çıktı.

ANF’nin araştırmalarına göre son bir ayda en az 15 kez yüklenen toplar, Alman demir yolu kuruluşu Deutsche Bahn’ın taşımacılık şirketi DB Schenker tarafından Türkiye’ye ulaştırıldı.

Sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın dev demir yolu şirketi olan Deutsche Bahn (DB), yolcu trenleri dışında, yük trenleriyle hem Alman ordusu ve hem de NATO üyesi ülkeler için silah ve askeri malzeme taşıyor. DB’nin taşımacılık şirketi olan DB Schenker’in merkezi Frankfurt kentinde bulunuyor.

Frankfurt’un da içinde bulunduğu Hessen Eyaleti ise Alman silah üretim merkezi olarak biliniyor. Bu eyalette üretilen başta Leopard II tankları olmak üzere, her türlü askeri malzeme DB Schenker ve yan kuruluşu olan DB Schenker Transa (Transa Spedition GmbH) tarafından taşınıyor.

Merkezi yine Hessen Eyaleti’nin Offenbach kentinde olan DB Transa, özellikle silah ve askeri malzeme taşımacılığında kullanılıyor. Yılda 20 bin yükle 50 milyon ton savaş malzemesini alıcı ülkelere taşıyan şirketin en önemli partneri ise Türkiye.

YÜK TRENLERİ NÜRNBERG’TEN KALKIYOR

Deutsche Bahn’ın Türkiye’deki yatırımları da dikkat çekiyor. Türkiye'de demiryollarının özelleştirilmesinden sonra şirketin yük taşımacılığını yapan DB Schenker, 2013 yılında Türkiye-Almanya arasında yeni bir yük taşımacılığı hattı kurdu. “Bosphorus Shuttle” adı verilen bu hatta Nürnberg kentinden kalkan yük trenleri İstanbul-Halkalı’ya kadar gidiyor.

ANF’nin araştırmalarına göre Efrîn’e yönelik saldırının başladığı 20 Ocak’tan bu yana DB Schenker bu hat üzerinden en az 15 kez sefer askeri malzeme taşıdı. Söz konusu bu savaş malzemelerinin ise Hessen Eyaleti’nde üretildiği öğrenildi.

TOPLAR KASSEL’DE ÜRETİLİYOR

Hessen Eyaleti Sol Parti Grubu ise “Hessen silahlanma atlası” adıyla hazırladığı bir raporla eyalette askeri malzeme fabrikalara dikkat çekti. ANF’nnin elinde bulunan raporda Hessen’de faaliyet gösteren 61 silah ve savunma sanayii şirketi ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Söz konusu firmaların arasında silah satışlarında lobi faaliyetleri yürüten şirketler de var.

60 sayfalık dosyada Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırısında kullandığı Leopard II tanklarının ateşlediği topların da Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) firması tarafından Kassel’de üretildiği belirtildi. Alman silah devi Rheinmetall ile Leopard II tankı üreten KMW’nin Kassel’deki fabrikasındaki 1400 kişinin çalışıyor.

Rheinmetall’in Kassel’deki firmasında çalışan sayısı ise bin civarında. Yine Hessen eyaleti sınırları içerisinde bulunan Geisenheim kentindeki Fritz Werner firmasında üretilen cephanelerin de Türk ordusuna satıldığı belirtiliyor. Almanya’nın eski silah devlerinden olan bu firma, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusu için en fazla malzeme üretenlerin başında geliyordu.

SOL PARTİ: BU SAVAŞIN MALZEMELERİ HESSEN’DEN GİDİYOR

Silahlanma karşıtı barış aktivistleriyle hazırlanan rapora ilişkin açıklama yapan Hessen Eyaleti Sol Parti milletvekili Jan Schalauske, Türk devletinin çeteleriyle birlikte Efrîn’e yönelik yürüttüğü savaşa dikkat çekerek “Bu savaşın malzemeleri Hessen’den gidiyor” dedi. Efrîn’e yönelik saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlatan Schalauske devamla şöyle konuştu:

“Türk devleti bu suçta Alman yapımı malzemeleri kullanıyor ve bunlar Hessen eyaletinde üretiliyor. Almanya’da üretilen toplar ve silahlar Efrîn’de sivil halkı vuruyor. Federal hükümetin uzun bir süredir Türkiye’ye yönelik uygulaması gereken silah ambargosu, Efrîn’e yönelik saldırının ardından da artık elzem hale geldi.

Bu suç aletlerinin Hessen gibi bir eyalette üretilmesi eyaletin anayasasına da aykırıdır. Bu eyaletimizde uygulanan anayasanın 69. Maddesi kesin bir şekilde savaşa katılmayı veya ortak olmayı yasaklamıştır. Bu yüzden Hessen eyaletinin anayasasına uygun şekilde burada Türkiye için hiçbir savaş malzemesi üretilmemeli.”