DTSO: 'Fabrikanın cezaevine dönüştürülmesini kınıyoruz'

DTSO: 'Fabrikanın cezaevine dönüştürülmesini kınıyoruz'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Remzi Can, 660 dönümlük Tekel tütün fabrikasının açık cezaevine dönüştürülmesi kararını kınadıðını belirterek, "Hükümetten, sadece 1 Osb'si olan Diyarbakır'a 2 veya daha fazla Osb yapmasını beklerken, hükümetimiz 7 cezaevi olan şehrimize 8'nciyi yapmayı tercih etmiştir" dedi.

Güneydoðu Gazeteciler Cemiyeti lokalinde bugün sabah saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, kapalı bulunan 660 dönümlük Tekel tütün işleme fabrikasının açık cezaevine dönüştürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Karacadað Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan raporda, Tekel depolarının tekstil üretim sahasına dönüşmesi durumunda, çoðunluðu kadınlardan olmak üzere ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edileceðini hatırlatan DTSO Başkanı Can, "660 dönümlük alanda kurulmuş olan Tekel sahasının 145 dönümü kapalı alandan oluşmaktadır. Kapalı alanlardan her birinde 5 dönüm büyüklüðünde 12 depo ve 55 dönüm büyüklüðünde 2 fabrika alanı bulunmaktadır. Toplam 105 dönümlük kapalı alan 2-3 ay gibi kısa sürede imalathanelere ve fabrikalara dönüştürülebilir. Bu alanlar, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü altyapıya sahip durumdadır. Son derece düşük maliyetlerle en az 5 bin kişiyi istihdam edebilecek bu alanlar, ne yazık ki hükümetin aldıðı bir kararla açık cezaevine dönüştürüldü. Belediyenin imar planında sanayi alanı olarak yeralan bu alanlar el çabukluðuyla cezaevine dönüştürülmüştür" dedi.

2007 yılında belediyenin sanayi olarak plana işlediði Tekel sahasının, Özelleştirme Ýdaresi Başkanlıðı tarafından, 28 Haziran tarihinde konut-ticaret alanı, alışveriş merkezi ve akaryakıt alanına çevrildiðini hatırlatan Can, ancak hükümetin açık cezaevi girişimine Özelleştirme Ýdaresi Başkanlıðı'nın onay verdiðini ifade etti.

HÜKÜMET 8'ÝNCÝ CEZAEVÝNÝ TERCÝH ETTÝ

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 20'si tekstil olmak üzere yatırım yapmak için 190 kişinin sıra beklediðini anlatan DTSO Başkanı Remzi Can, ancak bu yatırımcılara arsa tahsisi yapamadıklarını dile getirdi. 25-30 yatırımcıya Tekel sahasında hazır antrepo ve fabrika binası tahsis edebileceklerini ancak bu fırsatın Diyarbakır'ın elinden alındıðına dikkat çeken Can, şöyle konuştu:

"Fabrika isteyen bir şehrin önüne, cezaevi seçeneðiyle gelmek büyük haksızlıktır. Hükümetin Diyarbakır'a güvenlik penceresinden bakması, yoksulluðu ve işsizliði her geçen gün daha kronik hale getirmektedir. Sanayi Bakanıyla yaptıðımız görüşmede Tekel depolarının cezaevine dönüşmesi için ödenek aktarıldıðı ve ihaleye çıktıðını öðrendik. Bu konudaki rahatsızlıðımızdan dolayı sayın bakan, Tekel sahasının en fazla 1.5 yıl cezaevi olarak kullanılacaðını ifade etmişlerdir. Denilen süre doðru olsa bile, bu alanlardaki antrepo ve fabrika alanlarının yapısı cezaevine uygun hale getirilecektir. Bu nedenle Tekel sahasının yeniden üretim yapacak şekilde dönüştürüleceðini sanmıyoruz. Sayın bakanın dediði süre doðru olsa bile, Özelleştirme Ýdaresi Başkanlıðı buradaki rantından vazgeçmeyecektir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına, çok kısa sürede çoðu kadın, binlerce insana iş saðlayacak bu alanın cezaevine dönüştürülmesini kınıyoruz. Hükümetten, sadece bir Osb'si olan Diyarbakır'a 2 veya daha fazla Osb yapmasını beklerken, hükümetimiz 7 cezaevi olan şehrimize 8'nciyi yapmayı tercih etmiştir. Kaldı ki bu 8'nci cezaevi de hazır bir fabrikadan farksız olan Tekel sahalarında yapılmıştır. Yatırım alanını cezaevine dönüştürecekseniz, teşvik paketlerini çıkarmanın bir anlamı da kalmıyor. Bir kez daha hükümetin bu kararını kınıyoruz."