DTK: Devlet 1915'te Ermenilere yaptığını şimdi Kürtlere yapıyor

Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan DTK, "Günümüzde de AKP-MHP ittifakıyla Kürtlere uygulanan katliamlarla bu tekçi sistem sürdürülmek istenmektedir" diyerek, ortak mücadele çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

"Türkiye devleti tarihi boyunca tek devlet, tek millet ve tek dil oluşturma politikalarının sonucu olarak tüm Anadolu ve Mezopotamya halkları büyük soykırım ve asimilasyon politikalarına tabi tutuldu" diye başlayan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yüz yılı aşkın bir süredir devam eden asimilasyon ve soykırım politikaları ve uygulamaları  sonucunda birçok halk ya Türkleştirildi ya da yok olmanın eşiğine getirildi. Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Êzidîler, Çerkesler gibi birçok halk ve inanç kesimleri bu soykırımcı uygulamaları yaşadı. Bu soykırım uygulamalarının en kapsamlı, tahrip edici ve sonuçlarının da telafisi mümkün olmayanı hiç şüphesiz ki, 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'dır. 1,5 milyon civarında Ermeni bu soykırımda katledildi ve binlerce yıllık tarihi birikim üzerinde oluşan tüm toplumsal dinamikler yok edildi.

'SOYKIRIM KÜRDİSTAN'DA SÜRDÜRÜLÜYOR'

Ermeni soykırımı ve insanlık trajedisinin üzerinden 102 yıl geçti. Ancak, tüm uluslararası kamuoyunun talepleri ve vicdani çağrılarına rağmen devlet, bu kirli ve insanlık dışı gerçekle yüzleşmekten kaçınmış, inkâr yoluna gitmiştir. Bu inkâr anlayışının sonucunda da, Ermeni halkına uygulanan soykırım politikaları, günümüzde de, Kürt halkına karşı uygulanmaktadır. Nasıl ki, 24 Nisan 1915'te Ermeni katliamıyla tekçi, faşist ve katliamcı devletin önü açıldıysa, günümüzde de AKP-MHP ittifakıyla Kürtlere uygulanan katliamlarla bu tekçi sistem sürdürülmek istenmektedir. AKP eliyle Sur, Cizre, Silopi, Şırnak, Yüksekova, Nusaybin ve birçok Kürdistan şehrinde uygulamaya konulmuş, Kürt halkı büyük bir yıkım ve soykırıma tabi tutulmuştur. 

'TEKRARLANMAMASI İÇİN...'

AKP, Anadolu ve Mezopotamya haklarına karşı, insanlık suçları işlemeye devam etmektedir. Özelde Ermeni genelde de tüm Mezopotamya ve Anadolu halklarına karşı işlenen soykırım uygulamalarını bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Devlet ve AKP iktidarı geçmişle yüzleşerek, halklara karşı sürdürdüğü soykırım politika ve uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyoruz."

DTK, açıklamasının sonunda ise şöyle dedi: "Ermeni halkının acılarına ortak olduğumuzu belirterek, 102 yıl önce Ermeni halkına karşı uygulanan bu insanlık dışı katliamın tekrarlanmaması için, Kürdistan ve Türkiye'de yaşayan bütün halklar başta olmak üzere özgürlükten yana olan tüm halklara ortak mücadele etme çağrısı yapıyoruz."