Türk cezaevlerinde 12 Eylülden bu yana süren açlık grevlerine ilişkin toplanan DTK Daimi Meclisi, grevdeki siyasi tutsakların ölüm sınırında olduðunu belirtti.
DTK Daimi Meclisi, Türkiye cezaevlerind bulunan PKK ve PAJKlı tutsakların öncülüðünde başlayan ve 56. gününe giren açlık grevlerine ilişkin 4 Kasım günü gerçekleştirdiði olaðan toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.
Bildirgede, Kürt sorunun çözümsüz bırakılması ve demokratik siyasetin önünün tıkanmasından dolayı 12 Eylülden itibaren başlatılan açlık grevlerinin ölüm sınırında olduðunu belirtti.
DTK Daimi Meclisi şu deðerlendirmelerde bulundu:
Tutuklu Kürt siyasetçilerinin bedenlerini ölüme yatırarak anadilde eðitim, anadilde savunma hakkının tanınması Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması saðlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının oluşturulması talepleri Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin de temel talepleridir.
Bu nedenle siyasi yapılar, STKlar aydın, yazar, şahsiyetler ve bütün toplumsal kesimler gasp edilmiş bu hakların karşılanması ve telafisi mümkün olmayan sonuçların yaşanmaması için demokratik tepkilerini giderek büyütmektedirler.
Herhangi bir demokratik ülkede büyüyen bu tarz toplumsal tepkiler karşısında siyasal iktidarın sorumsuzca yaklaşması mümkün deðildir. Ancak siyasal iktidar bu ülkenin demokratik geleceðine, gönüllü birlikteliðine hizmet edecek yeni bir sürece zemin sunacak bu demokratik talepleri karşılamaktan uzak manipülatif bir tavır ve tutum içerisindedir.
Bu da yetmezmiş gibi vicdanları yaralayan, insani, ahlaki duygulardan uzak, incitici, kırıcı, alaycı yaklaşımlar, müdahale ile tehdit etmeler kaotik bir sürecin başlatıcısı ve çözümsüzlüðün diðer adı olmaktadır.
Eðer bugün açlık grevleri ölüm sınırına dayanmışsa bunu temel nedeni ve sorumlusu AKP iktidarının çözümsüzlüðü dayatan politikaları olmuştur. Bugün insanlar demokratik talepler için bedenini ölüme yatırmışsa bu iktidarın utanç duyacaðı ve binlerce kez düşünmesi gereken bir tablodur. Bu nedenle, yarın geç olmadan ölümler yaşanmadan talepler karşılanmalı Kürt sorunun demokratik çözümü için diyalog ve müzakereler bir an önce başlatılmalıdır.
Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclisi ölümler yaşanmadan, halkımızın ve demokrasi güçlerinin de olan bu taleplerin kabul edilmesi, Kürt sorununun demokratik çözümü ve yeni bir sürecin başlatılması için tüm halkımızı, bileşenlerimizi, demokrasi, insan hakları ve özgürlük savunucularını talepler etrafında birleşmeye, demokratik direnişi büyütmeye davet eder.