‘Doğanın, emeğin, barışın sesi olanları susturamayacaksınız’

Yaşam savunucusu Prof. Dr. Beyza Üstün’ün hukuksuz bir biçimde tutuklanmasını Kadıköy’de protesto eden Üçüncü Havalimanı İşçileri ile Dayanışma Platformu, “Bilimin, emeğin, doğanın, barışın sesi olanları susturamayacaksınız!” dedi.

Üçüncü Havalimanı İşçileri ile Dayanışma Platformu, "Kobanê soruşturması" kapsamında 17 siyasetçi ile birlikte tutuklanan yaşam savunucusu Prof. Dr. Beyza Üstün'ün serbest bırakılması için Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde eylem düzenledi. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı’nın da katıldığı eylemde, “Bilim, doğa, emek ve barış mücadelesini verenleri susturamazsınız. Beyza Üstün ve tüm tutsaklar serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı.

‘BEYZA ÜSTÜN DOĞA, EMEK, BARIŞ DOSTUDUR’

“Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde Üçüncü Havalimanı İşçileri ile Dayanışma Platformu adına açıklamayı Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir tarafından okundu. Prof. Dr. Beyza Üstün’ün de bulunduğu 17 HDP’li siyasetçinin avukatlarının mahkeme salonuna bile alınmadığı bir “duruşma” sonucunda tutuklandığını hatırlatan Demir, şöyle tepki gösterdi: “Beyza Üstün yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir bilim insanı. Emek ve ekoloji mücadelelerini bir bütün olduğunu savunur. Araştırmalarını yaparken her daim aktif olarak mücadelede de yer alır. Beyza Üstün demokrasiden yanadır. Barış savunucusudur. Birlikte yaşayabileceğimiz bir Türkiye inşası için siyaset yapar. Beyza Üstün derelerin, ağaçların, börtü böceğin, barış savunucularının, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, işçilerin dostudur. Yaşam savunucusudur. Doğayı rant alanı olarak görenlerin, derelerimizi kurutanların, ağaçlarımızı kesenlerin, hayvanları yuvasız kılanların, ezenlerin, savaş çığırtkanlarının, ötekileştirenlerin, patronların düşmanıdır. Yaşamı yok etmek isteyenlerin karşısındadır.”

‘SUSTURAMAZSINIZ’

Üstün’ün Üçüncü Havalimanı inşaatına başından beri bilimsel verilerle karşı çıktığını belirten Demir, işçilerinin insanca çalışma koşulları, çalışırken ölmek istemedikleri için başlattıkları “Köle değiliz” isyanına destek vermiş bir yaşam savunucusu olduğunu anımsattı.

HDP’ye yönelik hukuksuz tutuklamaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Demir, bu operasyonun başta Kürt halkı olmak üzere, yaşamı savunanlara, barış, özgürlük, demokrasi, bir arada yaşam, doğa, emek, bilim diyenlerin tamamına gözdağı vermek için yapıldığını kaydetti.

Bilimin, emeğin, doğanın ve yaşamın savunucularından Prof. Dr. Beyza Üstün ve tüm tutuklananlar derhal serbest bırakılmasını isteyen Demir, “Bilimin, emeğin, doğanın, barışın sesi olanları susturamayacaksınız!” vurgusunda bulundu.