Diyarbakır'da Tekel Tütün Fabrikası'nı Cezaevi yaptılar

Diyarbakır'da Tekel Tütün Fabrikası'nı Cezaevi yaptılar

AKP iktidarı döneminde açılan Yüksek Güvenlikli D Tipi Cezaevi ile içerisinde 5 cezaevinin bulunacaðı Türkiye'nin Silivri'den sonra ikinci büyük Cezaevi Kampüsü ardından, Diyarbakır Tekel Tütün Fabrikası da Açık Cezaevi Ýnfaz Kurumu'na çevrildi. Sessiz sedasız devreye konulan bu cezaevine yeni mahkumlar getirilmeye başlandı. Böylece Diyarbakır'da cezaevi sayısı 8’e çıkarılmış oluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoðan'ın Diyarbakır'da 3 Eylül 2010 günü Ýstasyon Meydanı'nda halka hitap ederken verdiði yeni cezaevi 'müjdesi' ardından Diyarbakır'a yeni cezaevleri inşaa edilmeye devam ediyor. Kayapınar ilçesi sınırlarında kurulan Yüksek Güvenlikli D Tipi Cezaevi'nin ardından, yine aynı ilçe sınırlarında bin 413 dönümlük arazi üzerine kurulan ve içinde yetişkinler, kadınlar ile çocuklar için ayrı ayrı 5 cezaevinin olacaðı cezaevi inşaatına başlandı.

Türkiye'nin Silivri'den sonra ikinci büyük Cezaevi Kampüsü olarak yapılmaya başlanan ve yatırım bedeli yaklaşık 100 milyon TL olması planlanan cezaevinin 2014 yılında açılması bekleniyor.

Bu cezaevinin inşaatı sürerken, Diyarbakır'a yeni bir cezaevi sessiz sedasız devreye konuldu. Uzun Yıllar Tekel Tütün Fabrikası olarak faaliyet yürüten ve 3 yıl önce özelleştirildikten sonra boşaltılan fabrikanın büyük bir bölümü, Açık Ceza Ýnfaz Kurumu olarak geçtiðimiz günlerde faaliyete geçti.

Yeni cezaevine infazlarına bir yıldan az kalan adli mahkumlar getirilmeye başlanırken, fabrikanın iç düzeni de güvenlik açısından cezaevi olarak dizayn edildi.

12 BÝN KÝŞÝYE ÝSTÝHDAM SAÐLANABÝLÝRDÝ

Tekel Tütün Fabrikası'nın boşaltılması ardından Diyarbakır'lı tekstilcileri bünyesinde barındıran Diyarbakır Tekstilci Ýş adamları Derneði (DÝTÝAD), basına yaptıðı açıklamada fabrikanın kendilerine verilmesi halinde burada 12 bin kişiye istihdam saðlayabileceklerini açıklamışlardı.

DÝTÝAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yücel, 26 Aðustos 2011 tarihinde yaptıðı açıklamada Türkiye'de en kaliteli pamuðun Diyarbakır'da üretildiðini belirterek, Kayapınar ilçesinde bulunan Tekel Tütün Fabrikası'nın kullanılmayan alanına talip olduklarını açıklamıştı. Yücel, Diyarbakır'da kayıt altında veya kayıt dışı olan tüm tekstil üreticilerini iyi bir altyapı oluşturacak şekilde oraya taşımak istediklerini belirterek, hem üretim hem de kalifiye eleman yetiştirebileceklerini ifade etmişti.

Şimdiki Ortadoðu Sanayici ve Ýşadamları Derneði (OSGÝAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Pervane de, tekstilin geniş istihdam olanakları yaratan bir sektör olduðunu belirterek, Tekel Tütün Fabrikası'na talip olduklarını, bu konuda ilgili kurumlara bölgenin tekstile dayalı Organize Sanayi Bölgesi olarak proje sunduklarını söylemişti.

KARACADAÐ KALKINMA AJANSI PROJE SUNDU

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Karacadað Kalkınma Ajansı da geçen yıl Aðustos ayında hazırladıðı raporda, boşaltılan Tekel Tütün Fabrikası'nın tekstil sanayisine yönelik olarak deðerlendirilebileceðini açıklamıştı. Ajans hazırladıðı raporda fabrikanın Diyarbakır-Elazıð Karayolu'na 800 metre, Diyarbakır kent merkezine 6 kilometre, Diyarbakır Havaalanı'na 9 kilometre uzaklıkta bulunduðunu, ayrıca fabrikanın

Diyarbakır demiryoluna 75 metre uzaklıkta cephesinin bulunduðunu belirtmişti. Raporda, boşaltılan fabrikanın 55 dönümünün 3 okul yapımı için Milli Eðitim Bakanlıðı'na devredildiði, ve yaklaşık 660 dönümlük bir alanın içinde 320 dönümlük bir yapılaşmanın olduðu, bunun içinde 145 bin metrekare kapalı alan bulunduðu, her biri 5 bin metrekarelik alana sahip 12 adet büyük hangara sahip depo bulunduðu, 55 bin metrekare alana sahip iki büyük yapının olduðu belirterek buraların hazır giyim alanında faaliyet gösteren işletmelere kiralanabileceði ve alanın lojistik merkezi ile tekstil üretiminde kullanılabileceði kaydedilmişti.

DÝYARBAKIR'DA 8 CEZAEVÝ OLACAK

Diyarbakır'da bilinen ilk cezaevi 1839 tarihinde Osmanlılar döneminde Ýç Kale'de yapılan Merkez Kapalı Cezaevi'dir. Askeri cezaevleri dışında 12 Eylül 1980 darbesi ardından 80'li yıllarda dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi arasında gösterilen Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi uzun yıllar siyasi tutsakların tutulduðu yer olarak kullanıldı. Burası 9 Mayıs 1988 tarihinde Sıkıyönetim Komutanlıðı tarafından Adalet Bakanlıðı'na devredildi.

Uzun yıllar siyasi tutsakların tutulduðu bu cezaevinde kalan mahkumlar, Kayapınar ilçesi sınırlarında yapılan Yüksek Güvenlikli D Tipi Cezaevi hizmete girerken buraya sevk edilirken, aynı yere boşaltılan Merkez Kapalı Cezaevi'nden getirilen adli mahkumlar yerleştirildi.

D Tipi Cezaevi'nin yetersiz kalması üzerine, Başbakan Erdoðan'ın talimatıyla yine Kayapınar ilçesi sınırlarında yeni cezaevi inşaasına ise bu yıl başlandı. Bin 413 dönümlük arazi üzerine kuralacak ve Türkiye'nin Silivri Cezaevi Kampüsü ardından ikinci büyük Cezaevi Kampüsü olacak cezaevi yatırım maliyeti olarak 100 milyon TL'ye mal olacak. Kampüs içinde T Tipi 636'şar kişilik 2 cezaevi, 280 kişi kapasiteli Kadın Cezaevi, 288 kapasiteli Çocuk Cezaevi ve 240 kişilik Açık Cezaevi olacak.

Bu cezaevlerinin yanısıra, yaklaşık on gün önce Tekel Tütün Fabrikası ise Açık Ceza Ýnfaz Kurumu olarak düzenlendi. Ceza infazlarına bir yıldan az süre kalan adli mahkumlar buraya sevk edilmeye başlandı.