Din alimi Tiryaki: Erdoğan insanları temiz dinimizle kandırıyor

AKP’nin İslam dinini kullanarak siyaset yapmasına tepki gösteren din alimi Abdulbari Tiryaki, "Erdoğan insanları temiz dinimizle kandırıyor. Buna karşı artık uyanık olmamız gerekiyor" dedi.

AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca dini kullanarak kitleleri etkilemesi birçok din aliminin tepkisine neden oluyor. Dinin siyasete alet edildiğini söyleyen din alimleri, AKP’nin ikiyüzlü siyasetini ve yaptıkları kötülükleri örtmek için dini bir kılıf olarak gördüğünü belirtti. Dinin, siyasetin kirli yanları örtmek için kullanılacak bir olgu olmadığını savunan din alimi Abdulbari Tiryaki, AKP'nin bu çabalarının artık eskisi kadar rağbet görmediğini de belirtiyor.

'KARDEŞLİK YALANLA OLMAZ'

24 Haziran seçimlerine de değinen Tiryaki, AKP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde hilelerle kazandığını belirterek, şunları kaydetti: "Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de Kürt halkının yürütmüş olduğu bir dava var. Tüm insanların yaşam hakları olduğu gibi Kürtlerin de hakları var. Herkes ‘Kürtler kardeşimizdir’ diyor ama bunların hepsi yalan söylüyor. Kardeşlik yalanla olmaz. Yılan ve tilkinin kardeşliğine benzer bir kardeşlik kabul edilemez."

‘ERDOĞAN, GÜNAH İŞLİYOR’

AKP’nin 16 yıllık iktidarını eleştiren Tiryaki tepkisini şöyle dile getirdi: "Halklar üzerinde bunca zulüm siyaseti yürütmeleri artık çekilmez bir noktaya varmıştır. İslam dini öyle bir dindir ki her şeyin hakkı vardır. Sadece insanların değil, tüm türlerin hakkı var. Örneğin, İslam’da domuz kurşunu ile keklik avlanması yasaktır, haramdır. Çünkü domuz kurşunu ile kekliği vurursan paramparça edersin.

İslam’dan bu kadar dem vuran Erdoğan da aynı günahı işliyor. Elinde bir tane ferdi küçük silah olanların başına bombalarla, tanklarla, toplarla karşılık veriyor. Amed’e gelmiş, HDP’nin şehirleri ve camileri yıktığının söylüyor. Bu yalandır. Uçak ve bombalarıyla saldırdığı yetmiyormuş gibi şimdi de yalanlar sıralıyor, ‘şehirleri HDP yıktı’ diyor."

ERDOĞAN'IN YALANLARINA KARŞILIK UYANIK OLMALIYIZ

Türkiye’de gelmiş geçmiş tüm iktidarların Kürtlerin hakları olduğunu söylediğini ama bu konuda hiçbir adım atmadığını hatırlatan Tiryaki, "Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Mesut hepsi 'Kürtlerin hakkı vardır’ deyip bizleri kandırdılar.

Şimdide bu İslam görünümüyle evimizi yıkmış olan Erdoğan, ‘Kürtlerin hakları esastır. Benim de meselemdir. Herkes geçmişle hesaplaşmalıdır’ dedi ama en çok o da Kürtlere zarar verdi. ‘Bizden önce Kürtlere, Ermenilere haksızlıklar yapılmış, katliamlar yaşanmış’ dedi, en büyük katliamları o bizlere yaşattı. Kim geldiyse bizi kandırdı ama bu Erdoğan bizi temiz dinimizle kandırıyor. Buna karşı artık uyanık olmamız gerekiyor" diye konuştu.

‘HDP’DE HER TEMSİLİYET VAR’

HDP’de her halktan temsiliyetin olduğunu vurgulayan din alimi Abdulbari Tiryaki, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "HDP öyle bir partidir ki Ermenisi, Asurisi, Êzidîsi, Türkü, Çerkesi, Kürdü her ulustan topluluk var içerisinde. Bu büyük bir zenginliktir.

Bugün Amed’in bir ilçesinde karşılaştığım HDP’yi ağırlama manzarası karşısında çok memnun kaldım. Bunu da bahsettiğim HDP’nin zengin içeriğine borçluyuz. İnanıyorum ki Batman 5-0, Amed ise 12-0 yapacaktır. Genelde de en az 100 milletvekili çıkacağımıza inanıyorum."