Halk ozanı Neşet Ertaş Kırşehirde son yolculuðuna uðurlandı. Yaşarken devlet sanatçılıðını reddeden Ertaş için devlet töreni yapılması, Alevi olan ozan için Camiide tören düzenlenmesi tepki topladı.
Yakalandıðı kanser hastalıðına yenik düşen halk ozanı Neşet Ertaş, Kırşehirde son yolculuðuna uðurlandı. Ertaş Ahi Evran Camiinde kılınan ikindi namazının ardından Baðbaşı Mezarlıðı'nda babasının yanına defnedildi. Defin öncesi Ertaş için, Ahi Evran Camiinde devlet töreni düzenlendi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoðan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroðlu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuðrul Günay, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Ýnce ve Gürsel Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve birçok siyasetçinin yanı sıra sanatçı Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz, Ahmet Koç, Suavi, Orhan Gencebay, Sümer Ezgü, Arif Sað, Bedia Akartürk ve binlerce yurttaş katıldı.
Tören öncesi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eðitim ve Araştırma Hastanesinde Ertaşın cenazesi bekletilirken Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri Başkanı Engin Gündük Ertaş'ı, inancına uygun, kendisine yakışır bir törenle uðurlamak istediklerini belirterek,"Fakat, yaşarken devlet sanatçılıðını reddetmiş bir insana zorla devlet töreni yapılmak isteniyor, zorla camiye götürülmek isteniyor. Bu, inanca hakarettir. 74 yıldır Alevi-Bektaşi kimliðiyle bilinen Neşet Ertaş, ölümünde zorla sünnileştirilmeye çalışılıyor. Biz camiye karşı deðiliz. Sadece canlarımın kendi inancına uygun defnedilmesini istiyorum" şeklinde konuşarak duruma tepki gösterdi.
Ertaşın tabutunun üzerindeki Kırşehir Belediyesi yazısı da sevenleri tarafından tepki topladı.
Törenin ardından Ertaş dualar eşliðinde Baðbaşı Mezarlıðı'na götürülerek, burada defnedildi.
DEVLET SANATÇISI UNVANINI GERÝ ÇEVÝRMÝŞTÝ
Ozan Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'de doðdu. Çocukluðu Kırtıllar Köyü'nde geçen Ertaş, müzikle babası saz ustası Muharrem Ertaş sayesinde ilkokul yıllarında tanıştı. Önce keman, ardından baðlama çalmayı öðrendi. Babasıyla birlikte yörenin düðünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı. Profesyonel müzik hayatına 1950'li yılların sonunda Ýstanbul'a gidişiyle başladı. Ýlk plaðı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü işte bu yıllarda kaydetti. Çok sevilen plaðın ardından yenileri geldi, konserler başladı. Halk ozanı bir süre sonra yeniden Ýç Anadolu'ya döndü ve Ankara'ya yerleşti. Ertaş, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan "devlet sanatçılıðı" unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi. UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, ÝTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.