Depremzede Koşmaz: Devlet evi yıkılana ev satmakla meşgul

Depreme Dîlok'taki evinde ailesiyle yakalanan Babile Koşmaz, "Devletten yana bir yardım görmedik. Ekmek dahi bulamadık. Devlet şimdi evi yıkılana ev satmaya çalışıyor" dedi.

Mereş merkezli depreme Dîlok'taki ( Antep) evinde ailesiyle yakalanan Babile Koşmaz, deprem anı ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Bir tanıdıklarının bekçi konteynerine sığındıklarını ifade eden Korkmaz, çoğu insana göre şanslı olduklarını, binlerce insanın dışarıda soğukta kaldığını söyledi.

Koşmaz, deprem anında yaşadıklarını şöyle aktardı: “Sarsıntı sırasında evden çıkamadık. Deprem bitene kadar evdeydik ve biz indiğimizde herkes aşağıdaydı. İki gün boyunca bir inşaatta kaldık, biz yine şanslıydık. Tanıdığımız bir bekçinin konteynerinde kaldık. Çok kalabalıktı, sandalyelerin üstünde, elektrik sobalarıyla orada kaldık. Aslen Maraşlıyım ve akrabalarımızın birçoğu yaşamını yitirdi. Bizim evimiz yıkılmadı, az hasarlı diye yazmışlar. Ama kızımın odasında baştan aşağı bir yarık var. Duvarlarımızda çatlaklar var, merdivenlerimiz çatlaktı ama az hasarlı diye geçmişler. Evimize geri döneceğiz ama nasıl gideceğiz, içeri nasıl gireceğiz, bilmiyoruz.”

'EKMEK DAHİ BULAMADIK'

Devletten yana bir yardım görmediklerinin altını çizen Koşmaz, şöyle devam etti:  “Ekmek dahi bulamadık. Daha sonra köyde olan bir fırın, aile başına 4 ekmek vermeye başladı. Ekmek bulamadık, yemek bulamadık, birçoğu sığınacak yer bulamadı. Hava çok soğuktu, kar yağdı, yağmur yağdı, fırtına çıktı. Depremin ilk günü çok soğuktu. Arabada kalsa insanlar, yakıt yok. Doğal gaz yok, su yok. İnsanlar, hem susuz hem de soğukta kalmıştı. Çok zor anlardı.” 

'İHTİYAÇLARIMIZI HASARLI EVLERDE KARŞILADIK'

Kadınların, herkesten daha fazla etkilendiğini de söyleyen Koşmaz, “Özellikle kadınlar olarak tuvalet konusu en büyük sorunumuzdu. Yine hijyen malzemelerine ulaşamadık. Kıyafet değiştirme, tuvalet gibi ihtiyaçları çoğunlukla hasarlı evlere girip karşıladık. Ablam şu anda çadırda kalıyor. Birçok insan sokakta kaldı. Sözde devlet, taziye evlerini açtı ama kadınlar için ne kadar güvenlidir, onu da bilmiyorum. Devlet yardım etmedi” şeklinde konuştu.  

İktidarın, depremde evi yıkılan ve ağır hasar alan ev sahiplerine 20 yıl vadeyle yeniden ev satmasına ilişkin de konuşan Koşmaz, “İnsanlar kendi çabalarıyla, yıllarca emek verip bir ev sahibi oluyor, evi yıkılıyor ve devlet, parayla evlerini verecek. İnsanların evi gitmiş, iş yerleri gitmiş, nasıl ödeyecekler” dedi.