Demirtaş: Kürtler tekçi zihniyeti kabul etmez

Rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin tekçi zihniyeti kabul etmediğini belirterek, demokratik özerkliğe dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına ikinci günde devam edildi. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmada Demirtaş, fezlekelerde suçlama konusu yapılan demokratik özerkliğe ilişkin savunma yaptı.

'CUMHURİYETE FORMAT ATILSIN!'

Demirtaş, tekçi zihniyetin Kürtler ve diğer kimliklerce kabul edilmediğini belirterek, "Cumhuriyete demokratik bir format atılsın" dedi.

Demirtaş, "Alman hükûmetinden ya da Alman devletinden ‘Türkçe eğitim istiyorum’ diyen Türkün bile orada hakkı varken, kendi ana vatanındaki Kürdün ‘Ben ana dilimde eğitim istiyorum, kendimi yönetmek istiyorum yerelde, bu devletin birliği ülkenin sınırları içerisinde ben de bir yönetime dahil olmak istiyorum’ demesi suç oluyor" diye konuştu.

'AKP TOPLUMA ÖZERKLİK VAADİNDE BULUNMUŞTU'

AKP’nin son yapılan 1 Kasım genel seçimlerindeki seçim beyannamesini okuyan ve AKP'nin beyannamede özerklik vaadinde bulunduğunu söyleyen Demirtaş, "Seçim beyannamesinde, hükûmet programında, parti programında kendileri de bir tür özerkliği savunmuşlar. AKP’nin de seçmene vaadi, topluma vaadi yerel yönetimleri güçlendirilmiş, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun bir özerk yerinden yönetim modeliydi" diye kaydetti.