DEDEF: Irkçı ideoloji AKP ile sürüyor

DEDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Bilir, Seyid Rıza ve arkadaşlarının anmasında yaptığı konuşmada, ırkçı ideolojinin bugün AKP iktidarıyla devam ettiğini söyledi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) öncülüğünde bir araya gelen Alevi kurumları, idam edilişlerinin 81. yıl dönümünde Seyid Rıza ve arkadaşlarını andı.

DEDEF öncülüğünde bir araya gelen Alevi kurumları, Beyoğlu Kaymakamı tarafından Galatasaray Meydanı’na getirilen eylem yasağı nedeniyle polis ablukası altında Odakule’de toplandı. Kirmanckî, “Dersim 37/38 tertelesini inkar etme”, “Dersim 37/38 hiçbir şeyi unutmadık hiçbir şeyi affetmedik” yazılı pankartların açıldığı anma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. DEDEF ve Alevi kurumları adına açıklamayı okuyan   Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Bilir, Şubat 1935’te Türkiye Meclisi’nde çıkarılan “Tunceli Kanunu” ile Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki başta Seyid Rıza olmak üzere, halk önderlerinin hileyle katledildikten sonra halka karşı tartışmasız bir soykırım uygulandığını vurguladı. 

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ

Tek tip ulus yaratmaya çalışan egemen Türk iradesinin en yetkin ideolojik formu olan sistem temsilcileri ve onların faşist aygıtlarınca yapılan bu kırımla Dersim’in adeta ateşe verildiğini kaydeden Bilgili, yaşanan vahşeti şöyle anlattı: “Çocuklar,  bilhassa da kız çocukları ailelerden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere, ganimetçi Türk geleneklerine uygun olarak pay edildi. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra köylerinden toplanan masum insanlar ayırımsız kurşuna dizildi veya uçurumlardan atıldı. Faşizmin kin ve kanla beslenen öfkesi saldırganlıkta sınır tanımayıp sadece Dersim'e karşı değil, aynı zamanda tüm insanlığa karşı suç işledi.”

AKP IRKÇI İDEOLOJİSİNİN MİRASÇISI 

Irkçı ideolojinini, bugün AKP iktidarıyla sürdüğünü vurgulayan Bilgili, "Her fırsatta geçmiş dönemin siyasal temsilcisini ve onun tekçi ideolojisinin Nazi geçmişini vurgulayan, yumuşak karnı olan Dersim 38 Katliamı üzerinden politika malzemesi yaparak vuran AKP iktidarının duruşu samimiyetten oldukça uzaktır. Son dönem Munzur Üniversitesi’nin Sarı Saltık üzerinden dizayn çalışmaları, Diyanet İşleri’nin dizayn ziyareti, bu tür çabaların görünür pratikleridir” şeklinde konuştu.

BİZE DÜŞEN ONURLU DURMAKTIR

“Bugün bizlere düşen görev, onurlu durmak ve bu davanın tek yetkili merci olan demokratik, katılımcı halk iradesinin örgütlenmesini sağlamaktır” diyen Bilgili, talepleri tekrarladı:

* Arşivler açılsin,

* Dersim ismi iade edilsin, 

* Dersim halkından özür dilensin, 

* Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, 

* Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın,

* Coğrafyamızın, dillerimizin ve Alevi inancımızın üzerindeki zulüm politikalarına son verilsin; Dersim’deki HES ve maden projeleri iptal edilsin.

Açıklama ardından kitle hep bir ağızdan ’Daye Daye’ ağıdını seslendirirdi; katliamı anlatan şiir okundu. Anma, lokma dağıtımıyla son buldu.