Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu, Suriyeden gelen mülteci sayısının 100 bini aşması halinde bunları barındıracak yerlerinin olmadıðını söyleyerek, Suriye sınırları içinde bir güvenlikli bölgede BM kamplar kurabilir dedi.
Hürriyet gazetesinden Ýsmet Berkana konuşan Ahmet Davutoðlu, FRANSA, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini 30 Aðustos günü Suriye özel gündemini konuşmak üzere toplantıya çaðırdı. Bu toplantıya biz de gideceðiz. Suriye için bu toplantıdan bir karar çıkarsa ona uyarız. Kararı BM verecek. Eðer bize gelen mülteci sayısı 100 bini geçerse, bunları barındıracak yerimiz yok, onları Suriye içinde barındırabilmeliyiz. Suriye sınırları içinde bir güvenlikli bölgede BM kamplar kurabilir diye belirtti.
Davutoðlu, Konyada ölen asker aileleri ve yaralanmış askerlerle bir araya geldiði kahvaltıda da basın mensuplarının Suriye konusundaki sorularını yanıtladı.
Davutoðlu şöyle konuştu: ''Mülteci sayısı binlerle, on binlerle ifade edildiðinde, 'o bölgede gerginlik ya da iç çatışma yaşanıyor' denilebilir. Ancak sayı yüz binleri aştıðında bu bir mülteci akını olmaktan çıkar kütlesel bir göçe dönüşür. 1991 yılında Saddam kimyasal silah kullandıðında 500 bini aşan Kürt kökenli kardeşimiz bize sıðındıðında, dünya gündemine oturmuştu. Bu olay artık sıradan bir gerginlik mahiyetini kaybeder, bir insanlık dramı haline gelir ve buna Birleşmiş Milletler'in sahip çıkması gereken bir durum ortaya çıkıyor. Suriyeli kardeşlerimize her zaman yardım edeceðiz ama sayı arttıkça sıradan bir gerginlik olmaktan, bir insanlık dramına, bir insanlık suçuna dönüşüyor. Yüz binlerce insan harekete geçmişse, bu bölgesel bir kriz olmaktan çıkar, uluslararası bir kriz olarak deðerlendirilmesi gerekir. Önümüzdeki BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getireceðiz. Artık devletlerin Suriye'ye bakış açılarını deðiştirmesi gerek.''
Suriye'deki olayın artık bir iç problem olmaktan çıktıðını savunan Davutoðlu, ''Artık bu olay komşu ülkelere karşı güvenlik riski ortaya çıkarmıştır. BM'nin misyonu gereði bu olaya el atmasını bekliyoruz'' dedi.
''BM'nin beklenen hareketi yapmaması halinde tavrımız ne olur?'' şeklindeki bir soruya Davutoðlu şöyle yanıt verdi: ''Beklenen hareket gelmezse BM kendi anlamını, misyonunu kaybeder. Yüzbinlerce insan bir dram yaşıyorsa, BM'nin varlıðı tartışılmaya başlanır. BM, Bosna-Hersek'te yaşanan katliamda ne kadar büyük itibar kaybetmişti. BM'nin gözü önünde yine bir katliam yaşanıyor ve BM buna sessiz kalıyorsa, misyonunu sorgulama hakkımız doðar.