Darbeye tepkiler: Teslim olmak yok, iktidar çökecek!

Meclis darbesine karşı açıklama yapan kurumlar, milyonların iradesinin gasp edildiğini belirtti, direniş mesajı verdi.

AKP-MHP iktidarının Meclis'te darbe yaparak HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerini düşürmesine tepkiler sürüyor.
Yazılı açıklamalar yapan kurumlar, halkın iradesine darbe yapıldığına dikkat çekti, direniş mesajı verdi.

'İKTİDARIN GÖZÜ KORKTU'

Avrupa Demokratik Güç Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Tüm bu yaşananlar faşist R.T. Erdoğan iktidarının halkın iradesinden duyduğu korkudur. HDP’nin tüm baskılara rağmen oy oranlarını yü̈kselterek barajı aşması, toplumsal muhalefetin çeşitli temsiliyetini parlamentoya taşıması iktidarın gözünü korkutmaktadır" denildi.
Avrupa Demokratik Güç Birliği, Avrupa kamuoyunu duyarlı olmaya, yerli demokratik güçleri ve göçmen kurumları aktif mücadeleye çağırırken, "Faşizm ancak topyekûn direnişle durdurulabilir. Direnme ve faşizmi yıkma zamanı" mesajını verdi.

'SEÇME-SEÇİLME HAKKINA BÜYÜK DARBE'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidarın gerilimden beslenerek toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecek politikaları devreye soktuğuna vurgu yaparak, "Meclis açılır açılmaz yine Saray’dan geldiği söylenen talimatla muhalif parti üyesi üç milletvekilin vekilliğini düşürerek, sadece Meclise değil, seçme ve seçilme hakkına da büyük bir darbe indirmiştir" dedi.
"Milyonlarca vatandaşımızın iradelerini temsil eden üç milletvekilinin vekilliklerini düşürmek, onlara oy vermiş vatandaşlarımızın seçme haklarının ayaklar altına alınması, oylarının çöpe atılmasıdır. Kayyum uygulamalarının yönetim biçimi haline getirilmesidir” diyen KESK, "Halklarımız ve emekçiler iradelerine sahip çıkacak, yüz yıllarca süren mücadelenin ve bedeller ödenerek kazanılmış demokratik değerlerin bir çırpıda ortadan kaldırılmasını kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

'İKTİDARIN ÇÖKÜŞÜ HIZLANACAK!'

Tevgera Jinên Azad (TJA), "AKP-MHP iktidarı, yaşamış olduğu tıkanmayı halk düşmanlığı, irade gasbı ve hukuksuz uygulamaları ile örtmeye çalışmaktadır. Adeta toplumu nefessiz kılmak için devreye koyduğu politikaları nedeniyle gittikçe zayıflayan iktidarını böylelikle güçlendirmeye ve bu süreci fırsata çevirmeye çalışmaktadır" dedi.
Açıklamada, "Tüm bu baskılara, sindirme politikalarına rağmen bilinmelidir ki kendisine muhalif olan kesimlere yönelik bu faşist blokun devreye koyduğu uygulamalar kendi çöküşlerini yavaşlatmayacak, aksine daha da hızlandıracaktır" denildi.
"Halkların ve kadınların mücadelesi bu faşizan politikalara asla teslim olmayacak, biat etmeyecektir" vurgusunu yapan TJA, tüm  kadınları ve demokrasi savunucularını demokratik blokun güçlendirilmesi ve direniş ağının yükseltilmesi için dayanışmaya çağırdı.