Danıştay ‘zorunlu din dersi’nde çark etti

Danıştay ‘zorunlu din dersi’nde çark etti

Daha önce zorunlu din dersi insan hakkı ihlali diyen Danıştay, bu kez aksi yönde karar verdi. Ýlköðretim 5. Sınıf öðrencisinin “din dersinden muaf tutulması” yönündeki alt mahkemenin kararını esastan bozdu.

Danıştay 8. Dairesi, ilköðretim 5. sınıfta öðrenim gören çocuðunun “din dersinden muaf tutulması” yönünde karar veren Antalya 3. Ýdare Mahkemesi'nin kararını esastan bozdu ve derslerin zorunlu olduðuna hükmetti. Danıştay oybirliðiyle aldıðı kararı müfredatın deðişmesine dayandırdı. “belirli bir din anlayışına dayanmıyor” dediði derslerin, din eðitimi deðil din kültürü ve ahlak bilgisi öðretimi niteliði taşıdıðını savundu.

2008 yılında müvekkilleri adına Muratpaşa Kaymakamlıðı'nı mahkemeye veren avukat Nusret Gürgöz ise, “devlet hiç kimseye dini zorla öðretemez ve eðitim de veremez” diyerek kararı düzeltme talebinde bulunduklarını bildirdi. Talebin geri çevrilmesi durumunda konuyu AÝHM’e taşıyacaklarını söyledi.

Türkiye açısından baðlayıcı olan Avrupa Ýnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek 1 nolu protokolün 2. Maddesi, "Çocuklara ebeveynlerin inanç ve felsefelerine aykırı eðitim verilemez" diyor. Bu konuda Hasan Zengin'in AÝHM'de 2007'de kazandıðı dava emsal gösteriliyor. Danıştay 8. Dairesi de 2007 yılı Aralık ayında iki velinin çocuklarının din dersinden muaf tutulması amacıyla açtıðı davayı karara baðlamış, ve din derslerinin zorunlu tutulmasını hukuka aykırı bulmuştu.