'DAİŞ çeteleri Türkiye'de askeri kamuflaj elbiseleri ile uçağa biniyordu'
Türk devletinin DAİŞ'e verdiği destek bir kez daha gündemde. Cumhuriyet gazetesi ve Newsweek dergisi eski DAİŞ elemanlarının itiraflarını yayınladı.
Türk devletinin DAİŞ'e verdiği destek bir kez daha gündemde. Cumhuriyet gazetesi ve Newsweek dergisi eski DAİŞ elemanlarının itiraflarını yayınladı.
Türk devletinin DAİŞ'e verdiği destek bir kez daha gündemde. Cumhuriyet gazetesi ve Newsweek dergisi eski DAİŞ elemanlarının itiraflarını yayınladı. Söz konusu haberler, DAİŞ çetelerinin Türkiye'de nasıl rahat hareket ettiklerini gözler önüne seriyor.
Cumhuriyet gazetesi İlhan Tanır imzası ile manşetine taşıdığı haberde; AKP-DAIŞ ortaklığını ifade ediyor. Tanır'ın 4 yıl önce tanıştığı Suriyeli bir DAIŞ komutanı olan Said ile gerçekleştirdiği görüşmedeki bilgiler dikkat çekici.
Said; El Bab kentinde DAIŞ'in istihbarat amiri olmuş. 2014-2015 yıllarında 11 ay DAIŞ'in bu çalışmasında yerini almış.Yaklaşık 8 ay sonra çete başı ile anlaşamadığı için ayrılmaya karar vermiş. Ancak ayrılma planlaması aylar sürmüş. Sonuçta geçtiğimiz aylarda DAIŞ'den kaçarak kendi birliğini kurmuş.
Gazeteci Tanır'ın Türkiye'nin DAIŞ ile neden iyi geçinmek isteyebileceğini sorusuna Said hiç ikilemde kalmadan şu yanıtı veriyor. 'Çünkü Kürtlere karşı IŞİD'in önemini ve gücünü biliyor. Daha doğrusu Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere karşı kullanabileceği bir başka gücü pek yok.'
'DAİŞ ELEMANLARI ASKERİ KAMUFLAJ ELBİSİLERİ İLE UÇAĞA BİNİYORLARDI'
Said DAIŞ'in bulunduğu topraklarda en kalabalık grubun Türkler olduğunu öne sürdü. İkinci en kalabalık grubun ise Fransızlar olduğunu anlattı. 600'ü aşkını Fransız çetesinin Halep'in kuzeyinde birbirine yakın şehirlerde konuşlandığını söyledi. Bu insanların çoğunun Kuzey Afrika kökenli olduğunu da ekledi.
Said, özellikle Kobane savaşı öncesi ve sırasında kendilerine katılan yabancı ve Batılı savaşçıların günde binleri bulduğunu anlattı. Türkiye'ye gelip de, DAİŞ'ê ulaşamayan neredeyse hiçbir yabancı çetenin olmadığını aktardı. İstanbul'dan Hatay veya Antep'tea uçarken uçağa dahi askeri kamuflaj elbiseleri ile binecek kadar rahat hissettiklerini de ekledi. Said bunun Türk yetkililerin gözü önünde, yıllarca sürdüğünü belirtiyor.
Said, kendisinin bizzat tanıdığı 2 Fransız ve 2 de İngiliz çetenin saldırı yapmak üzere Suriye'den çıkıp ülkelerine döndüğünü belirtti.
'KÜRTLERE KARŞI SAVAŞTA TÜRKİYE SINIRI KULLANILIYORDU'
Güney Kürdistanlı eski DAİŞ üyesi Şêrko Ömer de benzer itiraflarda bulunuyor. Aslen Güney Kürdistanlı olan Şêrko Ömer, bir dönem DAIŞ'in içinde yer kalmış. ABD'de yayınlanan haftalık Newsweek dergisi Ömer'in hikayesini yayınladı.
Ömer, Newsweek dergisinden Barney Guiton'a AKP-DAIŞ işbirliği ve ilişkilerini bütün açıklığıyla anlattı. 'DAIŞ'in başkenti Rakka'dan, kamyonlarla sınıra getirilen militanlar, önce Türkiye topraklarına sokuluyorlardı. Sonra da Kürtlerle savaşılan bölgeden, yeniden Suriye topraklarına transfer ediliyorlardı. Böylece Kobanê'yi ele geçirmek için Kürt güçlerine karşı savaşan DAIŞ militanları arasındaki yerlerini alıyorlardı." dedi.
Sınır üzerinde yapılan bu trafik sırasında sık sık komutanlarından korkmamaları yönünde telkinler aldıklarını söyledi. Ömer, kendilerine "Merak etmeyin. Türk askerinin size zarar vermeyeceğini garanti ediyorum" dendiğini anlattı. DAİŞ saflarında geçirdiği süre içerisinde Türk ordusunun, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesindeki savaşta en büyük müttefikleri olduğunu vurguladı. Özellikle de Kürtlerle savaş söz konusu olduğunda Türklerin bu durumunun belirgin bir biçimde olduğunu belirtti.