DAİŞ’li 12 kadın ve çocuk El Hol'dan Finlandiya'ya getirildi

Suriye'de El Hol Kampı'nda tutulan Finlandiya vatandaşı 3 kadın ve 9 çocuğun pazar günü Finlandiya'ya getirildiği açıklandı.

DAİŞ’lilerin El Hol Kampı'ndan Finlandiya'ya getirdiği haberini ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Helsingin Sanomat duyurdu.

Haberi doğrulayan Finlandiya Savunma Bakanlığı yetkilileri, kadın ve çocukların kendi başlarına El Hol Kampı'nı terk ederek Türkiye'ye geçtiklerini ve Ankara'da Finlandiya Büyükelçiliğinin yardımıyla ülkeye getirildiğini öne sürdü.

Yetkililere göre 3 aile bahar aylarında El Hol Kampı'ndan kaçarak Türkiye'ye giriş yaptı. Finlandiya Büyükelçiliği Türk yetkililerle işbirliği yaparak kadın ve çocukların Finlandiya'ya getirilmesi için pasaportlarını hazırladı.

Türk İçişleri yetkilileri de, Finlandiya haber ajansı Yle'ye 12 Finlandiya vatandaşının pazar günü uçakla Türkiye'den ayrıldığını doğruladı.

Saat 19.00'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Pekka Puustinen, El Hol Kampı'ndan getirilen kadın ve çocukların fiziki durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Ancak kamptan nasıl kaçabildikleri ve kendi başlarına Türkiye'ye nasıl geçiş yapabildikleri konusunda açıklama yapmadı. Finlandiya'ya getirilenlerin hangi kurumlara teslim edildiklerini de açıklamadı.

Dışişleri Bakanlığı, daha önceleri El Hol'de tutulan Finlandiya vatandaşlarına tehlikeli olduğunu belirterek kaçma girişiminde bulunmamaları uyarısında bulunmuştu.

Finlandiya medyasında yer alan haberlerde tamamı 10 yaşının altında olan 9 çocuğun sosyal hizmet kurumlarına teslim edildiği, 3 kadının ise, normal ev hanımları olduğunu ve DAİŞ'le ilişkileri bulunmadığını iddia ettikleri belirtiliyor.

Fin İstihbarat Güvenlik Servisi'nin kadınların Suriye'de DAİŞ'ın düzenlediği eylemlerde yer alıp almadıklarını araştırdığı bilgileri de medyada yer alıyor.

EL HOL KAMPI'NDAKİ DAİŞ’LİLER ÜLKEDE KRİZE NEDEN OLMUŞTU

El Hol Kampı'nda tutulan Finlandiya vatandaşı 10'dan fazla kadın ve 30'u aşkın çocuğun geleceği Finlandiya'da yoğun tartışma ve eleştirilere yol açmıştı.

Suriye Demokratik Güçleri'nin denetimindeki El Hol Kampı'nda tutulan DAİŞ’li kadın ve çocukların geleceği Finlandiya'da koalisyon hükümetinde çatlağa neden olmuştu.

Dönemin Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun DAİŞ’li kadın ve çocukların Hewlêr üzerinden uçakla Finlandiya'ya getirilmeleri için ”Operation Corpi” adı verilen bir plan yaptığı medyaya yansımıştı.

Haavisto'nun koalisyon içinde yer alan ve muhalefette bulunan partilere haber vermeksizin hazırladığı planı yaşama geçirnmek için bürokratlara baskı yaptığının ortaya çıkması tepkilerin daha da artmasına neden olmuştu.

Muhalefet partilerinin talebi üzerine geçtiğimiz yılın aralık ayında Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto için güven oylaması yapılmıştı.

ROJAVA YÖNETİMİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNDEN ALINMASINA KARŞI

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında hükümet partileri El Hol Kampı'nda tutulan Finlandiya vatandaşlarının gelecekleri üzerinde uzlaşmaya varmışlardı. Çocuklara gelmeleri için yardım edilirken annelerine yardım edilmeyecekti.

Rojava'daki özerk yönetim, çocukları annelerinden ayrılmalarını gayri insani bulduğu için Finlandiya'nuın önerisini reddetmişti. Cezire Kantonu Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Abdulkerim Omar, Finlandiya medyasına çocukların annelerinden ayrılarak ülkelerine götürülmelerine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

BAKAN HAKKINDA POLİS SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Parlamento Anayasa Komisyonu da, Başsavcıya başvurarak Haavisto'nun yetkilerini istismar edip etmediğini araştırmasını istemişti. Merkez Kriminal Polisi'nin eski Bakan Haavisto hakkında başlattığı soruşturma devam ediyor.