Cumartesi Anneleri Cüneyt Aydınlar için buluştu

Cumartesi Anneleri, 1994 yılında gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar için buluştu. Eylemde, Aydınlar'ı devletin kaybettiği belirtilerek, "Adalet size de lazım olacak" dedi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin 779’uncu buluşmasının Galatasaray Meydanı’nda düzenlenmesine yine engel olundu. Polis ablukasına rağmen Çukur Çeşme'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi de eşlik etti.

CÜNEYT AYDINLAR'IN HİKÂYESİ

Cumartesi Anneleri’nden Kiraz Şahin’in anıldığı bu haftaki buluşmada açıklamayı okuyan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, 28 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen 23 yaşındaki Cüneyt Aydınlar için adalet istedi.
Ocak, 26 yıldır akıbeti gizlenen, failleri cezasız bırakılan Aydınlar’ın hikâyesini şöyle anlattı: “İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar, 28Şubat 1994 tarihinde Bakırköy İncirli'de terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı. Gayrettepe'deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 7 gün boyunca gözaltına alındığı inkar edildi. Ailenin ve avukatların ısrarlı başvuruları sonucunda, 27 Şubat 1 994 tarihinde gözaltında olduğu kayıtlara geçerek kabul edildi. Ancak Cüneyt'le birlikte gözaltında tutulan 14 kişi savcılığa çıkartıldığında aralarında Cüneyt yoktu. Bu kişiler 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamada ; Cüneyt Aydınlar’ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve 2 Mart 1994 tarihine kadar birlikte gözaltında tutulduklarını, ağır işkence gören Cüneyt'in başına geleceklerden Gayrettepe Terörle Mücadele Şubesi'nin sorumlu olduğunu söylediler.
Cüneyt'e ağır işkence yapıldığına, yürüyemez ve hareket edemez halde olduğuna dair çok sayıda tanık olmasına rağmen , İstanbul Emniyet Müdürlüğü onu soran ailesine oğullarının 28 Şubat 1994 tarihinde yer göstermek için götürdükleri Beyoğlu Çukurcuma'da "Dur” ihtarına uymayarak kaçtığını söyledi.
Ailenin başvurusu üzerine İnsan Hakları Derneği ( İHD) avukatları olayı araştırdı. Araştırına sonrası İHD İstanbul Şubesi, 25 Mart 1994 tarihinde bir basın açıklama yaptı ve Terörle Mücadele Şubesi'nin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar'ı kaybettiğini kamuoyuna duyurdu.”

'DOSYA KAPATILDI'

Ailenin tüm başvurularının ise sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Ocak, Cüneyt Aydınlar'ın gözaltında kaybedilmesi ile ilgili etkin idari ve adli bir süreç işletilmediğine dikkat çekti. Ailenin başvurduğu tüm yetkili merciler, elleri kelepçeli, ayakkabıları bağcıksız, görgü tanıklarının beyanına göre desteksiz ayakla duramayan birinin 30 kadar polisin elinden nasıl kaçabileceğini sorgulamadığını belirten Ocak, Cüneyt Aydınlar dosyasının zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldığını aktardı.

‘BU ADALET YARIN SİZE DE LAZIM OLACAK!'

Açıklamanın ardından söz alan Cüney Aydınlar’ın amcası Recep Aydınlar, Cüneyt Aydınlar'ın gözaltında kaybedildiğinde 23 yaşında bir genç olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"23 yaşında bir evladını kaybedilmesinin ne olduğunu, nasıl bir acı olduğunu çok iyi biliyoruz. Ne yazık ki bu ülkede genç insanlarımızı koruyamıyoruz. Gayrettepe Siyasi Şube Müdürlüğü Cüneyt’i kaybetti. Biz şu anda adaletin peşindeyiz. Bugün burada adalet ararken bu adalet yarın size de lazım olacak. Bu ülke anlamsız bir şekilde gençlerini yitiriyor. Biz her yerde kayıp yakınları olarak bir araya geliriz."