Cumartesi Anneleri, Bayram ve Tekin için buluştu

Cumartesi Anneleri, 2 Kasım 1996'da gözaltına kaybedilen Mehmet Şirin Bayram ve Ramazan Tekin’in akıbetlerini sordu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin 762’nci buluşmasının Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilmesine yine engel olundu. Polis ablukasına rağmen Çukur Çeşme'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile çok sayıda HDP milletvekili eşlik etti.

DEVLET BİR KİŞİYİ GÖZALTINA ALINDIĞINA KAYBOLDU DİYEMEZ !

Bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Tosun, "Devlet, bir kişiyi gözaltına aldıysa, polis veya jandarma gözetimindeyken ‘kayboldu’ diyemez. Gözaltına alınanların can güvenliğinden birinci derecede devletin sorumlu olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

HİKÂYELERİ

Tosun, 2 Kasım 1996 tarihinde gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Bayram ve Ramazan Tekin'in hikâyelerini şöyle anlattı:
"Bayram Ailesi, Kulp Demirli köyüne bağlı Bira Zeyna mezrasında yaşıyordu. Korucu olmaya zorlanan köylüler ağır baskı görüyordu. Tüm baskılara rağmen köylüler korucu olmayı kabul etmeyince 1994 yılında köy yakıldı ve insanlar zorla yerinden edildi. Bayram ailesi de Diyarbakır'a göç etmek zorunda kaldı. Mustafa Bayram, oğlu Şirin ile birlikte inşaatta çalışmak için Kocaeli'ye gitti. 18 yaşında olan Şirin ailesine sevdiği bir kız olduğunu söyledi. Aileler görüştü ve söz kesildi. Şirin nişan için Kocaeli'nden eve geldi. 2 Kasım 1996 tarihinde köyde yaşayan amcasını ziyaret etmek için yola çıktı. Hava kararınca devam eden operasyonlar nedeniyle tehlikeli olur diye yola devam etmedi. Geceyi geçirip sabah yola devam etmek üzere akrabaları olan Ramazan Tekin'in Kulp'un Demirci köyündeki evine gitti. 2 Kasım 1996 gecesi 65 yaşındaki Ramazan Tekin'in evi askerler ve korucular tarafından basıldı. 65 yaşındaki Ramazan Tekin ile evde misafir olan Mehmet Şirin Bayram gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Kulp İlçe Jandarma Karakolu'na götürüldüğü ve 5 gün karakolda tutulduğu bilgisi ailelerine ulaşsa da, başvurdukları Karakol'dan ‘Biz almadık, bizde yok’ cevabı verildi.”
Açıklamanın ardından gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız söz aldı. Yıldız, polis ablukasına ve Galatasaray Meydanı yasağına tepki gösterdi.

BAYRAM AİLESİ'NDEN MEKTUP

Eylemde, Amed'de yaşayan Mehmet Şirin Bayram'ın ailesinin Cumartesi Anneleri'ne gönderdiği mektup okundu. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak tarafından okunan mektuptan bazı bölümler şöyle:
"Yaptıkları hukuksuzluklar, insan hakları ihlalleri, kendilerine karşı biat ettirme düşüncesi tam da istedikleri gibi olmamıştır. Bunun karşısında adalet için kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları her türlü zulüm ve baskılara rağmen bir araya gelmeyi başarmıştır.
Bizleri İstanbul'dan Diyarbakır'a, İzmir'den Roboski'ye ülkenin dört bir yanında adalet arayışçıları olarak bir araya getiren, yaşadığımız adaletsizlikler oldu. Bu hak arayışı zinciri hiçbir iktidar ve güç tarafından yok edilemeyecektir.
Bugüne kadar gelip giden iktidarlar ve bundan sonra gelecek olan iktidarlar da çok iyi bilsinler ki bu mücadele ve hak arayışı son kaybımız bulunana ve adalet yerini bulana kadar devam edecektir."