CPT'nin ziyaret programında Türkiye yok!

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin bu hafta Türkiye’yi ziyaret edeceği iddia edildi. CPT’den bir açıklama gelmedi. Ancak 2019 yılı programında ziyaret edilecek ülkeler arasında Türkiye yok.

CPT’nin Türkiye’yi ziyaret edeceği iddiası, T24 yazarı Yalçın Doğan’dan geldi. Doğan, “Bu hafta CPT yine Türkiye’de” diye yazdı. Türkiye’deki hak ihlallerinden bahseden Doğan’ın yazısında CPT’nin Türkiye’ye geleceğine dair bilginin kaynağı yer almıyor. Bu konuda başka bir detay da verilmiyor.

CPT'DEN RESMİ AÇIKLAMA YOK

CPT’nin kendi internet sitesinde ziyarete ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak açıklanan 2019 raporunda, ziyaret edilecek ülkelerin listesi yayınlandı. Bu liste periyodik ziyaretleri kapsıyor. Ermenistan, Bosna Hersek, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda ve Makedonya gibi ülkeler listede dikkat çekiyor.

2019 PROGRAMINDA TÜRKİYE GEÇMİYOR

Açıklamada “CPT 2019 yılında, koşulların gerekli kıldığına kanaat getirdiğinde ad-hoc ziyaretler de gerçekleştirecek” denildi.

CPT geçmişte, yılda periyodik olarak 10 ziyaret gerçekleştiriyordu. Ancak 2018’den bu yana ad hoc ziyaret kapasitesini arttırmak amacıyla periyodik ziyaret sayısını 8’e düşürdü.

SON İMRALI RAPORU

CPT’nin Türkiye ziyareti henüz netlik kazanmadı. İmralı’yı ziyaret edip etmeyeceği de bilinmiyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bulunduğu İmralı’ya ilişkin son rapor 20 Mart günü açıklanmıştı. Bu rapor iki yıl önceki bir ziyaretin raporuydu ve İmralı’daki duruma ilişkin kamuoyunu ikna etmemişti. İki yıl sonra raporun açıklanmasını Türkiye talep etmişti. Bu raporun Türk devletinin Efrîn kent merkezini işgal etmesinden sadece iki gün sonra açıklanması dikkat çekmişti.

CPT’nin raporu Nisan 2016’daki ziyaretine dayanıyordu. Raporda Öcalan ve diğer tutsakların dışarı ile bağlantısının olmadığı konusundaki endişeler dile getirerek, bu durumun giderek kötüleştiği tespit edilmişti. Raporda ayrıca engellenen avukat ve aile ziyaretlerine dikkat çekilirken, telefon görüşmelerinin de tamamen yasak olduğu kaydedilmişti. CPT, Türk yetkilileri tutsakların istediklerinde aile ve avukat ziyaretlerinin gerçekleştirilebilmesi için tedbir almaya çağırmıştı.