CPT raporunda Türkiye'ye 'ziyaret' var, 'tespit' yok!

CPT raporunda Türkiye'ye 'ziyaret' var, 'tespit' yok!

Avrupa Konseyi (AK) Ýşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), bugün yayınladıðı yıllık raporunda, Türkiye’ye yapılan ziyaretler ve görüşmeler dışında herhangi bir tespite yer verilmedi. Ancak raporda Avrupa Konseyi’nin üye devletlerine BM’nin bir sözleşmesini imzalamaya ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik muameleyi denetleyen baðımsız ulusal yapılar oluşturma çaðrısı yapıldı.

CPT 2011-2012 arasındaki yıllık programı çerçevesinde AK üyesi ülkelere 12 ay içinde 146 günlük toplam 18 ziyaret gerçekleştirdi. Bunlardan 102 günlük 10 ziyaret yıllık periyodik ziyaretler olurken, diðerlerinin ise koşulların dayattıðı ad hoc (8 ziyaret-44 gün)ziyaretler olduðu bildirildi.

TÜRKÝYE’YE ÝLÝŞKÝN RAPORDA BÝR ŞEY YOK

Bu çerçevede Türkiye’ye de Haziran 2012’de bir ad hoc ziyaret gerçekleşti. Ancak raporda Türkiye’ye ilişkin yıl içinde söylenenlerin tekrarı dışında yeni bir ifadeye yer verilmedi. Raporda Adana’daki Pozantı cezaevinde çocuk tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarına ilişkin bu ziyaretin gerçekleştiði ifade edilirken, CPT’nin bu çerçevede Pozantı’daki çocuk tutukluların sevk edildiði Ankara-Sincan cezaevinin yanı sıra Ýstanbul-Maltepe çocuk cezaevi ile Diyarbakır ve “Gaziantep” E Tipi çocuk koðuşlarını ziyaret etti. CPT heyetinin ayrıca Haziran ayında birçok cezaevine çıkan yangınlar konusunda da Türk yetkililerle görüşmelerde bulunduðu ifade edildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan konusunda ise şu ifadeler yer aldı: “10 Şubat 2012’de CPT temsilcileri Strasbourg’da üst düzey Türk memurlarla Abdullah Öcalan ve Ýmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki diðer tutukluların durumuna ilişkin görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kişilerin yakınları ve avukat ziyaretlerini kabul edebilmeleri için pratikteki imkana özel bir dikkat gösterildi. Haziran 2012’de Türkiye’ye komitenin gerçekleştirdiði ad hoc ziyareti vesilesiyle Ankara’da bu konuda başka tartışmalar da oldu.”

ÝŞKENCEYE KARŞI ULUSAL BAÐIMSIZ YAPILAR OLUŞTURULMALI

CPT, Avrupa Konseyi üye devletlerini 2006’da yürürlüðe giren Birleşmiş Milletler Ýşkence ve Diðer Zalimane, Ýnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşmesi'ni imzalamaya çaðırdı. Bu sözleşme BM’nin baðımsız bir denetim kurmasını saðlıyor ve taraf olan devletleri cezaevlerine düzenli ziyaret sistemi oluşturarak işkence ve tüm diðer kötü muamele biçimlerine karşı mücadele için baðımsız ulusal denetim yapılarını uygulamaya koymaya zorluyor.

Mevcut durumda AK’nin sadece 31 üyesi bu protokolü onaylarken, 26’sı ise “ulusal önleme mekanizmaları” uygulamaya koydu ya da belirledi.

CPT Başkanı Latif Hüseynov, “Ulusal denetim mekanizmaları sık sık ve hızlı bir şekilde müdahale edebilir ve kötü muamelelerin önlenmesinde kayda deðer bir katkı sunabilir” dedi. Hüseynov, “Bu nedenle, bu tür baðımsız yapıların tüm ülkelerde zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi hayatidir” diye ekledi.