Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe: Berxwedan jiyane

İstanbul mitingde konuşan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.” Özgürlük mücadelemizin sloganı da “Berxwedan jiyane” diyoruz" dedi.

İSTANBUL MİTİNGİ

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Colemêrg Belediyesi’nin işgal edilmesine karşı “Emeğimiz, özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz” şiarıyla Kartal Meydanı’nda miting yapıldı.

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe on binlerin katıldığı mitingde, konuştu.

Viyan Tekçe’nin sahneye çıkmasıyla halk hep bir ağızdan “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganlarını attı. Viyan Tekçe, Türkçe ve Kürtçe herkesi selamladı. Colemêrg halkının ve yerine rehin tutulan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın selamını getirdiğini söyleyen Viyan Tekçi, “Kürt halkı mücadelesi her dönem saldırı altında olmuştur. Bu saldırı geçmişte Şark Islahat Planı,   Umumi Müfettişlikler, OHAL Valilikleri idi. Bugün ise kayyımdır, kayyım. AKP-MHP iktidarı 8 yıldır Kürt halkının iradesini gasp etmek için kayyım uygulamasına başvuruyor. Uygulanan kayyım rejimi Hakkari’de de 3’üncü defa uygulanmak isteniyor. Ancak bugün yok sayılan sadece Hakkari iradesi değil, Türkiye’nin iradesidir” dedi.

 Viyan Tekçe, konuşmasında şunları dile getirdi: “Kayyum halkın kaynaklarını bir avuç insana peşkeş çekmektir. Kayyum siyasi darbedir. DEM Parti ile belediyeler ekolojik, kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışıyla buluştu. Belediyecilik anlayışımızın temelinde, yaşamı halkımızla birlikte yönetiyoruz. Kentimizi de kendimizi yöneteceğiz, diyen bir anlayıştan geliyoruz. Bu anlayış ranttan gelenlerin maskesini düşürüyor. Belediyeciliğimizle doğaya, engellilere, kadınlara yaptığımız çalışmalar, kayyımla yok edilmek isteniyor.

İktidar ve çevresinin tüm platformlarda dile getirdiği iddiaların tek bir dayanağı yoktur. Kayyum rejimi 3 Haziran’da tekrar devreye sokulmak istendi. Seçim sürecinde Hakkari’de tüm devlet kurumları AKP'nin seçim çalışmalarına malzeme oldu. Hakkari valisi seçim çalışmalarına katıldı. Yurttaşlara para dağıttılar. Ancak bunlara rağmen bizler Hakkari halkının seçilmiş eşbaşkanlarıyız. Bu gerçeği hiçbir güç değiştiremez. Sevgili yoldaşlar sizlerle bir arada bulunmak bizim için önemli. Çünkü kayyum sadece Hakkari’nin sorunu değildir. Bu kayyum rejimi kalıcı hale getirilmek isteniyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananlar, gençlerin kadınlar yaşam alanlarının daraltılması bu sorunun ortak bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu vesileyle buralarda direnen herkesi selamlıyorum.

Bizler her türlü kumpasa inat, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkacağız. Çünkü 2024 Türkiye’sinde Hakkarililerin iradesi yok saydılar. Hakkari halkının kimin yöneteceğini halkın kendisi değil, Ankara’daki atanmış bir grup bürokrat karar vermektedir. Bu durum AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı, genç düşmanı ve Kürt düşmanı bir iktidar olduğu ortaya koymaktadır.

Hakkari belediyesini kayyım yönetiyorsa ve buna seyirci kalıyorsak, İstanbul’da halk iradesi tehlike altındadır. Hakkari'ye kayyum atanmışsa, Kartal Belediyesi güvende değildir. Türkiye’de herkesin bunu iyi görmesi gerekiyor. O yüzden Hakkari’nin iradesine sahip çıkmak herkesin görevidir. Hakkari’den İstanbul’a kadar halkımızı savunacağız. Bu konuda kararlıyız. İstanbul’da, Esenyurt’ta, Kartal’da, İzmir’de bizimdir.

Değerli yoldaşlarım bu iktidar ne yaparsa yapsın bu meydandaki direnişi kıramayacak. Ortak mücadelemizin temel sloganı tekrar söylüyorum: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.” Özgürlük mücadelemizin sloganı da “Berxwedan jiyane” diyoruz. İstanbul’dan Hakkari’ye ulaşan direnişimiz sonunda başarılı olacaktır. Direnişe olan inancımla bu alanda olan her birinizi ve bunu düzenleyen Emek ve Demokrasi Güçleri’ni selamlıyorum."

Viyan Tekçe’nin konuşmasının ardından, “jin jiyan azadî”, ““Biji Serok Apo” sloganları atıldı.