Cezaevlerinde koronavirüs riski büyüyor

Cezaevlerinde koronavirüs riski büyürken, iktidar hiçbir önlem almıyor.

Cezaevlerinde hekimlerin testleri de pozitif çıkarken, tutsaklar, temizlik malzemesine bile erişemediklerini belirtti.

HEKİMLERİN TESTİ DE POZİTİF

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir şubeleri, ortak yazılı açıklama yaparak, Şakran Cezaevi’nde bir hekimin daha koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Açıklamada, “Cezaevleri kişisel alan ve hijyenin en sınırlı olduğu kapalı kurumlardır. Yoğun ve hareketli nüfus, cezaevlerinin özellikleri ve organizasyonu bu tür salgınların yayılması için oldukça elverişli ortamlardır” denildi.
Açıklamada, cezaevlerinden gelen bilgilerin kaygı verici olduğu ifade edildi. Şakran Cezaevi’nde ikinci bir hekimin de koronavirüs bulgusu ön tanısıyla hastanede tedavi altına alındığı bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

TUTSAKLARLA TEMAS ETTİLER

“Özel olarak Şakran Cezaevi, genel olarak da tüm cezaevlerine yönelik her düzeydeki önlemlerin hızla alınması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu önlemlerin başında, hekimlerin temas ettiği tüm tutukluların ve personelin en uygun koşullarda karantinaya alınması, testlerinin derhal yapılması ve Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT), 20 Mart 2020 tarihli koronavirüs pandemisi bağlamında özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik muameleye ilişkin ilkeler bildirisinde yer alan önlemlerin en uygun şekilde sağlanması gelmektedir."
Ege Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Ege TUHAY-DER) Eşbaşkanı Ahmet Ertaş da, ailelerin kendilerine yaptığı başvurular kapsamında Şakran 1 No’lu ve 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi doktorlarının koronavirüsüne yakalandığına dair bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.

TUTSAKLAR: TEMİZLİK MALZEMESİ BİLE YOK

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 1 buçuk yıldır “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklu bulunan Rahmi Geylani, ailesiyle telefonda görüştü, koğuşlarının büyük risk altında olduğunu belirtti. Fahir Geylani, kardeşinin bulunduğu 7 kişilik koğuşta 29 tutsağın bulunduğunu belirterek, cezaevlerinde salgın nedeniyle bir facia yaşanmadan tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Tutsak Geylani, "Temizlik malzemeleri verilmiyor, herhangi bir dezenfekte çalışması yok burada. Günlük temizlik ihtiyacının karşılanması bile yok. İki arkadaşımız şu an karantinada, durumlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Virüsün tehlikeli boyutta geldiğini belirtiyorlar. Ancak 7 kişilik koğuşa 29 kişiyi koyuyorlar, temizlik yok. Önlem yok. Bir facia ile karşı karşıyayız" dedi.