'Cezaevleri risk altında, hasta tutsakların durumu ağır'

Ankara ve İstanbul'da koronavirüse karşı cezaevlerinde hiçbir önlem alınmadığı belirtildi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sağlık durumuna dikkati çekmek için 290’ıncı hafta basın açıklamasını yaptı. Koronavirüs nedeniyle bu hafta kitlesel olarak yapılmayan açıklama İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde gerçekleşti.
İnisiyatif adına açıklamayı yapan İHD Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi (MYK) Nuray Çevirmen, salgın nedeniyle cezaevlerinin risk teşkil ettiğini vurguladı.
Cezaevlerinde 294 bin tutsağın bulunduğuna dikkati çeken Çevirmen, şunları aktardı:
“Cezaevlerinde mahpuslara dönük önlemler alınabilmiş değildir. Koğuşları yaklaşık 15 gün önce dezenfekte edilmiş, sonraki zamanlarda yapılacağı söylenmesine rağmen hala dezenfektan yapılmamıştır. Temizlik ve hijyen malzemeleri hala kısıtlı olarak ve ücretli olarak verilmeye devam edilmektedir. Yemekler yine yetersiz ve sağlıklı beslenmeye uygun değildir. Diyetle beslenmesi gereken mahpusların ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Kalabalık koğuşlarda yerde yatan mahpuslar bulunmaktadır. Cezaevlerinde ağır hasta ve kanser hastalarının hastaneye gidiş gelişleri durmuş vaziyettedir."
Açıklamada Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı cezaevinde tutulan hasta tutuklulardan 28 yıldır cezaevinde kalan Şevket Bilici’nin durumunu dikkati çeken Çevirmen, “Şevket Bilici ve tüm hasta mahpuslar bir an önce hapishanelerden çıkartılmalı, tahliyeleri acil olarak sağlanmalıdır” dedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonı da 418 haftadır sürdürdüğü F Oturumu eyleminin açıklamasını koronavirüs nedeniyle bu hafta da sosyal medya hesapları üzerinden yayımladıkları slaytla yaptı.
Yayımlanan slaytta Düzce T Tipi Hapishanesi’nde bulunan kalp ve epilepsi hastası Selami Keleş’in durumuna dikkat çekildi.
Açıklamada, koronavirüs salgının hızla yayılacağı yerlerden biri olan cezaevlerinde yeterli önlemlerin alınmadığı belirtildi.
Durumuna dikkat çekilen 1989 Siirt doğumlu Selami Keleş’in, düzenli olarak hastaneye götürülmediği gibi, her gün alması gereken ilacının 1 yıldır  kendisine verilmeyerek yaşam hakkının tehlikeye atıldığı belirtildi.