Cezaevinde volta attı diye cezası 1 yıl 18 gün uzatıldı

Silopi Belediye Meclis Üyesi Abdulaziz Tanrıkolu, cezaevinde volta atarak “sayım vermediği” gerekçesiyle 11 gün hücre cezasına çarptırıldı ve cezası 1 yıl 18 gün uzatıldı.

Alınan bilgilere göre Şırnak’ın Silopi Belediyesi Meclis Üyesi Abdulaziz Tanrıkolu, sürgün edildiği Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi’nde hücre cezasına çarptırıldı. 9 Kasım 2016 tarihinde cezaevi yönetimi, Tanrıkolu’ya volta attığı gerekçesiyle 11 günlük hücre cezası verilerek, cezasını 1 yıl 18 gün uzattı.

Tanrıkolu, 17 Mart 2010 tarihinde “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanarak, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmiş ve 5 Mart 2013 tarihinde tahliye edilmişti.

7 Mayıs 2015 tarihinde kesinleşen hapis cezası sebebiyle yeniden tutuklanan Tanrıkolu, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevine gönderilmişti. Tutsak Tanrıkolu, tahliyesine 81 gün kala 31 Ekim 2016 tarihinde Giresun E Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilmişti.

Sürgün edildiği cezaevinden bir mektup gönderen Tanrıkolu, “Sabah sayımı vermek istemediğimiz öne sürülerek tüm siyasi tutuklu ve hükümlüler sıra dayağından geçirilircesine cop ve kalkanlarla saldırıya maruz kaldık. Birçok arkadaşımız çeşitli yerlerinden yaralanarak yüzü gözü kan içinde bırakıldı. Tüm bunlar yaşanırken ben avluda iki arkadaşımla volta atmaktaydım” dedi.

Verilen hücre cezasına yaptığı yazılı ve sözlü itirazların da ret edildiğini belirten Tanrıkolu, cezaevi gözlem kurulu tarafından hakkında “Koşullu Salıverilme Kararınının” kaldırılması için Giresun Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulunduğunu aktardı. Tanrıkolu, talebi kabul eden mahkemeye yaptığı tüm itirazların da sonuç vermediğini sözlerine ekledi.

Tahliyesinin önüne geçilmesi için kendisine keyfi bir şekilde hücre cezası verildiğini ifade eden Tanrıkolu, hücredeyken kendisine gönderilen müddetnamede cezasının 5 Şubat 2018 tarihinde son bulacağının tebliğ edildiğini kaydetti.

Buna göre Tanrıkolu, 1 yıl 18 gün daha fazla cezaevinde kalacak. Tanrıkolu bu karara, “Neresinden baksanız tutarsızlık, adaletsizlik ve hukuksuzluk” sözleriyle tepki gösterdi.

Mektupta duyarlılık çağrısında bulunan Tanrıkolu şöyle noktaladı: “Bana ‘Cezanı çekeceksin, olmuş bitmiş’ diyorlar. Yine itirazda bulundum. Bu hukuksuzluğa dur diyebilecek insan hakları konusunda emek sahibi şahısların bu konuda yapabilecekleri şeylerin olduğuna inanıyorum.”