Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi tarafından 4 yıl önce yapılan ve tiyatro, müzik, şan, bilgisayar gibi alanlarda binlerce kişiye eðitim-öðretim hizmeti sunan Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nin ismi yasaklandı.
Kayapınar Kaymakamlıðı'nın Belediye Meclisi'nin aldıðı kararı iptal için Ýdare Mahkemesi'ne açtıðı davada, mahkeme "Cegerxwin" isminin Türk Dil Kurumu sözlüðünde bulunmadıðını ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edildiðini belirterek ismin yasaklanmasına hükmetti. Mahkeme aynı şekilde 19 parka verilen ve çoðu Kürtçe isimlerin de iptal edilmesini kararlaştırdı. Yasaklara karşı Belediye Meclisi, Danıştay'a başvurdu.
4 yıl önce kurulan ve bünyesinde verdiði tiyatro, keman, gitar, şan, müzik, bilgisayar gibi onlarca dalda binlerce kişiye eðitim-öðretim hizmeti sunan Kayapınar Gençlik ve Kültür Merkezi'nin ismi Belediye Meclisi kararı ile 4 Şubat 2009 tarihinde "Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi" olarak deðiştirildi.
Ýsmin onayı için karar ilçede en üst düzeyde mülki amir olan Kaymakamlıða gönderildi. Kaymakamlık bu ismi uygun görmeyerek Belediye Meclis kararını iade etti. Belediye Meclisi 11 Eylül 2009 tarihinde de aldıðı oybirliði kararı ile "Cegerxwin" ismini yeniden onaylayarak Kaymakamlıða gönderdi.
Belediye Meclisi'nin ikinci kararı ardından Kaymakamlık, yürütmenin durdurulması için 1.Ýdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 31 Temmuz 2006 tarih ve 26245 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüðe giren adres, ve numaralamaya ilişkin yönetmeliðin ad veya numara verilmesinde uyulması gereken esaslar başlıklı 24. maddesinde yer alan " ...Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları, Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılıða ve bölücülüðe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlıðı'nın uygun görüşü alınır" ifadelerine atıfta bulunarak yürütmeyi durdurdu.
Mahkeme ayrıca, Türk Dil Kurumu Başkanlıðı'nın 23 Mayıs 2011 tarih ve 2440 sayılı yazısını dikkate alarak 'Cegerxwin' isminin Türkçe olmayan, Türk Dil Kurumu sözlüðünde bulunmayan ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş bir kelime olduðunu belirterek, bu ismin Gençlik ve Kültür Merkezi'ne verilemeyeceðine hükmetti.
Karara şerh koyan üye Yaşar Tunç ise Belediye Meclis kararının mülki idare amirine iletildiðinde mülki idare amirince kararın Belediye Meclisine iade edilmesi şeklinde bir yolun öngörülmediði, mülki idare amirinin hukuka aykırı gördüðü kararlara karşı idari yargıda dava açma yolunu benimsediði belirtilerek şunlara yer verdi: "Bu durumda, davalı idareye sunulan meclis kararı, anılan yönetmeliðe uygun bulunmadıðı, başka bir ifadeyle hukuka aykırı bulunduðu gerekçesiyle onaylanmamış ise de hukuka aykırı bulunan meclis kararları karşısında mülki idare amirince idari yargıda dava açma yolunun kullanılması gerekirken bu yolun kullanılmayarak v eyukarıda alıntısı yapılan yasa hükmünde bahsi geçmeşen bir şekilde ilgili kararın geri gönderilmesi şeklinde tesis edilen davaya konu işlemde hukuka uyarlık görülmediðinden iptali gerekirken aksi yönde oluşan çoðunluk kararına katılmıyorum."
1.Ýdare Mahkemesi'nin 'Cegerxwin' ismini yasaklaması ardından, Belediye avukatları konuyu Danıştay'a götürdü.
Belediye avukatları ayrıca, yine Kayapınar Kaymakamlıðı'nın şikayeti üzerine yine mahkemece yasaklanan Zembilroş Park, 33 Kurşun Parkı, Derwêşê Ewdi Parkı, Nefel Parkı, Daraşin Parkı, Bêzar Parkı, Ciwan Parkı, Sosin Parkı, Jiyanan Azad Parkı, Aşîtî Parkı, Yek Gûlan Parkı, Beybun Parkı, Şilan Parkı, Roşna Parkı, Rojbîn Parkı, Rojda Parkı, Berfîn Parkı ve Roşan Parkı gibi isimler içinde Danıştay'a başvurarak, mahkeme kararına itiraz etti.