Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ Newroz coşkusu

Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’da binler Newroz ateşi etrafında buluşarak, 14 Mayıs seçimlerinde “özgür günlere kavuşma umudunu” dile getirdi.

Newroz etkinlikleri bu yıl 6 Şubat’a Mereş merkezli meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenlere adandı.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ’da yapılan kutlamalara binlerce kişi katıldı.

 KOCAELİ

Kocaeli’nde halk, soğuk ve yağmurlu havaya rağmen Gebze ilçesindeki Mevlana Kapalı Pazar alanında buluştu.

7’den 70’e yoğun katılımın gözlendiği etkinlik alanı Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatıldı.

Kutlamada sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxedana zindana”, “Kürdistan goristan jı bo faşistan”, “Berxedan jiyane”, “Hükümet istifa”, “HDP halktır halk burada” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yaptığı konuşmada, tecride dikkat çekerek, “Biz bu tecridi bitireceğiz” dedi. 

Etkinlikte Kandıra F Tipi 1 No’lu Cezaevi’nde tutulan HDP Gebze Eşbaşkanı Damla Bağcı’nın gönderdiği mektup okundu. Bağcı mektubunda “Kurtuluş bizim ellerimizde, şuan tarihi bir süreçten geçmekteyiz en son yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Acımız halen çok taze. Newroz’u buruk ama bir o kadar umutlu karşılıyoruz. Bu sisteme dersini sandıkta verip hep birlikte özgür günlere kavuşacağız” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Amed zindanındaki eylemiyle Newroz’un sembolü haline gelen PKK’nin öncülerinden Mazlum Doğan’ın ağabeyi Fevzi Doğan, Barış Anneleri ve kadınlar tarafından Newroz ateşi yakıldı.

Ateşin yakılmasından sonra konuşan Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, örgütlü halk mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu da, “İnsan hayatını yok sayan sistemi değiştirmemiz için başımızdaki beladan kurtulmamız lazım. Başta kadınlar olmak üzere halkımız bize bu inancı veriyor. Haklarımızı helal etmeyeceğiz, hesaplaşacağız” dedi.

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, “Bugün Kürt halk önderi şahsında tüm Kürtlere tecrit uygulanıyor. Kürt sorunu anca diyalogla çözülür diyaloğun yolu da bellidir yol İmralı’dan geçiyor” diye konuştu.  

Newroz, sanatçı Şahîn Farqîn’in seslendirdiği ezgilerle son bulurken, kitlenin dağılımı esnasında Yeşil Sol Parti İlçe Yöneticisi Ferdi Fatah Çiftçi ile 13 yaşındaki Beyza Nur Özmen’in gözaltına alındığı öğrenildi.  

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’daki Newroz HDP öncülüğünde Ergene ilçesinde kutlandı. Yöresel kıyafetlerin dikkat çektiği Newroz alanında sık sık, “Bijî Newroz”, “Newroz pîroz be” sloganları yükseldi. Tekirdağ’daki Newroz, yapılan konuşmaların ardından son buldu. Kutlama sonunda bir kişi gözaltına alındı.

BURSA

Bursa’da ise Arabayatağı Pazar Alanı’nda Newroz kutlaması yapıldı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamada, "6 Şubat 2023 Yastayız", Edî bes e, geçinemiyoruz" ve "Faşizme karşı halkın iradesini savunuyoruz" pankartları dikkat çekti.

Binlerin bir araya geldiği Newroz’da hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo", “Bê Serok jiyan nabe”, "Bijî berxwedana zindanan" ve  “Jin, jiyan, azadî”  sloganları atıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu yaptığı konuşmada 14 Mayıs seçimlerini hatırlatarak, “Bu seçimler sadece cumhurbaşkanlığı seçimi değil, aynı zamanda bir parlamento seçimidir. Bursa’dan muhakkak bir milletvekili çıkaracağız. Bursaspor’un Amedspor üzerinden ortaya koyduğu ırkçılığı, açtığı pankartların hesabını soracağız” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni partiler birlikte sahneye çıkarak, halkı selamlarken,  daha sonra Gölgedekiler Grubu’nun sahne almasıyla kutlama sona erdi.

Alandan ayrılan gençler, “Bijî Serok Apo” sloganıyla Ulus Caddesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi.