Bursa H Tipi'nde tutsaklar boş koğuşta beton üzerinde yatırılıyor

Hasta tutsak İdris Başaran’ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlu ve koğuş arkadaşlarının 5 gündür boş bir koğuşta beton üzerinde yatırıldığını söyledi.

Bursa H Tipi Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından ters kelepçelenerek darp edilen siyasi tutsaklardan epilepsi, kalp, çölyak hastası İdris Başaran’ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlu ve koğuş arkadaşlarının 5 gündür boş bir koğuşta beton üzerinde yatırıldığını söyledi.

16 Şubat günü oğlunu ziyaret eden baba Başaran, ANF’ye konuştu. Gardiyanlar tarafından baygınken darp edilen oğlunun 12 saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde tek kişilik hücrede tutulduğunu anlatan Başaran, “Oğluma bir şey olursa bundan Adalet Bakanı ve cezaevi idaresi sorumludur” dedi.

BAYGIN HALDE TEKMELEYİP TERS KELEPÇE YAPTILAR

Bursa H Tipi Cezaevi’nde 12 Şubat Pazartesi günü gardiyanlar tarafından ters kelepçe yapılıp darp edilen siyasi tutsaklardan biri hasta tutsak İdris Başaran’dı. Epilepsi, kalın bağırsak, kalp, mide ve çölyak hastası olan Başaran’ı 16 Şubat’ta ziyaret eden babası Mehmet Emin Başaran, oğlunun sağlık durumunun iyi olmadığını aktardı.

Yaşanan saldırının gerekçesi olarak ayakta sayım vermenin tutsaklar tarafından reddedilmesi gösterilse de, baba Başaran oğlunun aktardığı bilgilere göre gardiyanların durup dururken koğuşu basıp tutsakları darp ettiğini söyledi.

Başaran, şöyle konuştu: “Oğlum 10 kişi kaldıkları koğuş gardiyanlar tarafından basıldığında ranzanın üst kısmında yattığını söyledi. Gardiyanların önce kendisine yöneldiğini, yattığı ranzadan yere attıklarını, baygınlık geçirmesine rağmen ters kelepçeleyerek, tekmeleyerek darp ettiklerini anlattı. Bu yaşananları gören koğuş arkadaşlarının tepki göstermesi üzerine onların da ters kelepçelenerek darp edildiğini aktardı.”

12 SAAT ELLERİ KELEPÇELİ OLARAK TEK KİŞİLİK HÜCREDE

Oğlunun sürüklenerek konulduğu tek kişilik hücrede tam 12 saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde tutulduğunu dile getiren Başaran, “Oğlumu gördüğümde elleri şişti ve titriyordu; vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar ve ağrılar vardı” dedi.

Bu eziyet sonrası oğlu ve 6 arkadaşının yatak ve eşya olmayan boş bir koğuşa götürüldüklerini ifade eden Başaran, tam 4 gün boyunca beton üzerine yatırıldıklarına dikkat çekti. Baba Başaran, koğuşlarına geri dönme talebiyle 4 gün boyunca açlık grevi yaptıklarını, ancak daha düne kadar bu taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi.

TEDAVİ EDİLMEDİĞİ YETMEZMİŞ GİBİ BİR DE İŞKENCE GÖRÜYOR

9 çocuğundan ikincisi olan İdris’in henüz 16 yaşındayken yaşı büyütülerek PKK davasından müebbet hapse çarptırıldığını anlatan Başaran, o gün bugündür 23 yıldır cezaevi kapılarında dolaştığını ifade etti.

Başaran, oğlunun 15 yıldır çeşitli hastalıklarla boğuştuğunu, epilepsi krizi, kalın bağırsak, mide ve çölyak hastalıklarının yanı sıra, kalbinden de üç kez anjiyo olduğunu aktardı.

Oğlunun 1 yıl önce Kandıra F Tipi Cezaevi’nden Balıkesir Cezaevi’ne, oradan da Bursa H Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirten Mehmet Emin Başaran, ama artık tedavi edilmediğine işaret etti.

Başaran, ortada olan tüm raporlara rağmen, oğlunun hastaneye götürülüp muayene edilmeden ring aracında bekletilip cezaevine geri götürüldüğüne dikkat çekerek, “En azından Kandıra’dayken iyi kötü tedavi görüyordu ama bu cezaevinde tedavi edilmediği yetmezmiş gibi bir de işkence görüyor. Daha ne istiyorlar? İdris’in gençliğini çaldılar, hasta ettiler, şimdi de ölmesini mi istiyorlar?” şeklinde tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuran, HDP ve CHP milletvekillerine yaşananları aktaran Mehmet Emin Başaran, oğlunun can güvenliğinden endişe duyduğunu söyledi.

Oğluna bir şey olduğu takdirde bundan Adalet Bakanlığı ve cezaevi idaresinin sorumlu olacağını vurgulayan baba Başaran, “O hasta haliyle üzerine saldırıp darp ettiler” dedi. Başaran son olarak kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.