Buldan: Bunun adı işgal ve Kürtle savaşmaktır!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Adını doğru koyalım; bu, işgaldir ve Kürtle savaşmaktır" dedi. Buldan, muhalefeti de işgale karşı çıkmaya çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Grup toplantısına, HDP bileşeni partilerin eş başkanları ve temsilcileri ile Azadi Partisi, Azadi Haraketi, DDKD, PDK-Bakur, İnsan ve Özgürlük Partisi başkan ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda STK, sendika ve kurum temsilcisi, Yöre Dernekleri temsilcileri, Kaz Dağları İstanbul Platformu üyeleri katıldı.

'BU BİR İŞGALDİR'

Buldan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına başlatılan bu işgal girişimi uluslararası hukuka aykırıdır. Meşru değildir. Vicdani değildir. İnsani değildir. 'Terörle mücadele' söylemiyle bu işgal girişimini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Ancak biz biliyoruz ki sizin tarih boyunca yaptığınız Kürtlerle mücadeledir. Ama şunu da unutmayın: Kürt halkı da sizin bu faşizminize karşı mücadele etmesini iyi bilir! Ve edecektir de!

Nitekim AKP Genel Başkanı da konuşmasında 'İnşallah en kısa zamanda bu fetih müyesser olur' diyerek, istila girişimini açıkça itiraf etmiştir. Amacınız işgal girişimi değilse dilinizdeki fetih nedir?

Türkiye’nin tek yanlı sürdürdüğü savaşta ne yazık ki sivil, kadın, çocuk, demeden herkes zarar görüyor. 9 Ekim’den bu yana sınırın her iki tarafında 18 sivil hayatını kaybetti. Ve her gün ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor.

HEVRÎN XELEF ANILDI

Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef, Türkiye devletinin sorumluluğu altında çeteler tarafından uluslararası yolda düzenlenen bir suikastla katledilmiştir. Hevrîn Xelef kadındı. Silahsızdı. Sivildi. Ve bir siyasetçiydi. Saldırının hedefi aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesidir. Xelef’in anısı, mücadelesi bütün Ortadoğu ve dünya kadınlarına ışık tutacak.

'BELEDİYE EŞBAŞKANLARINA OPERASYON KÜRDE HAKARETTİR'

Dün gece belediye eşbaşkanlarımıza operasyon düzenleyerek gözaltına aldılar. Hakkari, Yüksekova, Nusaybin ve Erciş Belediye Eşbaşkanlarımız bir kez daha rehin alındılar. Partimizin Nusaybin’deki kriz masasını da basarak çalışanları gözaltına aldılar. Bu gözaltılar Kürt halkının iradesine bir saldırıdır. Kürde hakarettir. Kürdü hiçe saymaktır. Partimize ve belediye başkanlarımıza gerçekleştirilen bu saldırılar çok açık ve net olarak göstermektedir ki, Kürtlerin en meşru en demokratik yollardan elde ettikleri kazanımlar bile bu iktidarın ve yürüttüğü faşizmin hedefindedir.

Kürtler saksıya bir çiçek dikse; gidip o saksıya da kayyum atayacaklar!

'BUNUN ADI KÜRTLE SAVAŞMAKTIR'

Kendi gölgenizle mi savaşıyorsunuz? Siz uzayla mı savaşıyorsunuz? Siz Kürtlerle savaşıyorsunuz, başka bir adı yok. Bu kadar basit ve herkesin bunu kabul etmesi gerekiyor.

Enfal suresiyle Kürtlerin geleceğini yok etmeye talip tek iktidar AKP.

Bu halk bu sorunu size rağmen mutlaka çözecek, hatta sizi de çözecek.

Halk sizi Efrîn'den iyi tanır. ÖSO çetelerine Efrîn'i istila ettirdiniz. Zeytinliklere varıncaya kadar o çetelere her şeyi yağmalattırdınız! Afrinlileri binlerce yıllık yurtlarından göçerttiniz! Kürtçe tabelaları dahi söküp attırdınız. Şimdi aynısını Kuzey Suriye’de yapmaya çalışıyorsunuz. İnsanları yaşadığı topraklardan zorla göçe zorluyorsunuz.

İçerideki krizin üzerini örtmek için savaşa ihtiyaç duydular. AKP’nin savaştaki ısrarının nedeni kendi içindeki çözülmeyi durdurmaktır.

Bu, Saray’ın iktidar savaşıdır; kendi iktidarlarına pınar yaratmanın gayreti içerisindeler. Bu savaşa destek verenler AKP’nin iktidar değirmenine su taşıyor. Bu savaşa karşı çıkmak aynı zamanda IŞİD karanlığına karşı çıkmaktır

Başta muhalefet olmak üzere toplumun tüm kesimlerine sesleniyorum: Bu iktidarın yalan makinesine karşın gerçeklerin yanında dimdik durmadıkça, bu iktidarın faşist sultasına karşı demokratik ilkelerin ve barışın yanında dimdik durmadıkça; bu iktidarın kanda ısrar, ölümde ısrar, savaşta ısrarına karşın yaşamın ve barışın tarafında dimdik durmadıkça bu ülke asla düze çıkmayacak, bunların çektiği bataklıkta heba olacaktır.

Bu savaş daha fazla büyümeden, halklar karşı karşıya gelmeden Suriye’den derhal geri çekilin. Suriye’nin geleceğiyle ilgili karar verecek olan Suriye halklarıdır

O nedenle kimse Kürtlerin kaybını kendi kazancı olarak hesaplamasın. Yanlış hesap mutlaka Rojava’dan dönecektir. Hiç kimse merak etmesin! HDP bu topraklarda var olduğu sürece halklar hiçbir zaman kaybetmeyecektir!"