Buldan: Biz milyonlarız, engelleyemezsiniz

HDP tüm saldırı ve engellemelere rağmen Silivri’deki “ Demokrasi Yürüyüşü”ne start verdi. Vekillerin darp edildiği ve 6 kişinin gözaltına aldığı yürüyüşte açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “ Biz milyonlarız” dedi.

İktidarın halkın iradesine yönelik siyasi gaspına karşı HDP’nin Hakkari ve Edirne’den başlattığı “Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü” nün startı tüm engellemelere ve saldırılara rağmen Silivri’de verildi.

Sabah saatlerinde Silivri Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu noktada bir araya gelen HDP milletvekilleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları,, PM üyeleri ve yurttaşlardan oluşan kalabalık polisin engellemesiyle karşılaştı.

Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’nın gelişini alışveriş merkezinin yanındaki kahvede bekleyen milletvekillerine ve beraberindeki siyasetçilere polisin kimlik sorması dikkat çekti. Bu keyfi uygulamaya karşı çıkan milletvekilleri ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polisler, çay içip, kahvaltı yapan kitleye saldırdı. Milletvekillerinin de darp edildiği saldırıda 6 kişi gözaltına alındı.

Kitlenin toplandığını noktaya gelmek isteyen HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tuma Çelik, Serpil Kemalbay de polis engellemesiyle karşılaştı. Önleri çevik kuvvet ekipleri tarafından kesilen ablukasını önünde direnen Dağ, Çelik ve Kemalbay milletvekilli olduklarını belirtmelerine rağmen polisler tarafından kalkanlarla iteklenerek darp edildi.

Vekillere yönelik bu saldırıyı,“ HDP umuttur, umut dimdik ayakta” , “ Vekilime dokunma”, “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla protesto eden kitle de polis saldırısına uğradı.

BİZ MİLYONLARIZ !

Tüm engellemelere ve saldırılara rağmen tekrar alışveriş merkezi önünde toplanan kitle ve milletvekilleri adına HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaptı. Polis saldırısına tepki göstererek sözlerine başlayan Buldan, kararlı yürüyüşlerinden geri adım attıramayacağını vurguladı.

“Biz bu kadar değiliz. Biz milyonlarız” diyen Buldan, kentlere giriş çıkışları yasaklayarak halkın HDP ile buluşmasının engellenemeyeceğini kaydetti.

Buldan, şöyle konuştu: “ Bugün bu engellemeler olmasaydı, yollar açık olsaydı Edirne’ye binler, milyonlar tarafından uğurlanıyor olacaktık. Çünkü Edirne’de milyonların temsilcisi var. Edirne başta olmak üzere bir çok cezaevinde milyonları temsil eden milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, HDP’li arkadaşlarımız var. İşte bugün bu darbeye karşı demokratik yürüyüşümüz başta , Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere cezaevinde olan bütün arkadaşlarımıza yönelik bir demokratik yürüyüştür; onların bugün cezaevinde haksız ve hukuksuz tutulmalarına ilişkindir. Bu yürüyüşümüz halkların barış , özgürlükler ve demokrasi istemiyle bir arada yaşama istediğine ilişkindir.”

Barıştan ve demokrasiden bu kadara korkmamak gerektiğinin altını çizen Buldan, HDP’nin demokrasi yürüyüşünün ülkeye barış, özgürlük, demokrasi gelene kadar devam edeceğini vurguladı.

Edirne’ye doğru doğru yola çıkacaklarını belirten Buldan, “Edirne cezaevinde Selahattin Demirtaş şahsında cezaevlerindeki tüm yoldaşlarımızla dayanışma duygularımızı paylaşacağız. Buraya geldiğiniz ve bizlere destek verdiğiniz için teşekkür ederiz. Biz gidiyoruz, sisler dağılıyorsunuz. Ama bu dağılma mutlaka ama mutlaka bir gün milyonların buluşmasıyla gerçekleşecektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Yolumuz açık olsun. Herkese başarılar” dedi.

Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu. Pervin Buldan ve milletvekilleri daha sonra Edirne Cezaevine gitmek üzere yola çıktı.

Silivri’den yürüyüşe katılanlar:

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan HDP Eski Eş Genel Başanı Sezai Temelli, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Başkanı Erkan Baş, HDP milletvekilleri Saluhan Oluç, Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, Tuma Çelik, Ömer Öcalan, Fatma Kurtulan, Dersim Dağ, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Zeynel Özen, Ayşe Acar Başaran, Filiz Kerestecioğlu ile çok sayıda sivil toplum örgütü yönetici ve temsilcisi.

EDİRNE İL ÖRGÜTÜ ABLUKADA

Bu arada Edirne’den Ankara’ya doğru yapılması öngörülen yürüyüş öncesi HDP Edirne il örgütü polis ablukasına alındı. 

Sol Parti Edirne İl Başkanı Necmettin Musaoğlları, Merkez İlçe Başkanı Şafak Çolak ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi yöneticisi Fazlı Şahin, İl Örgütü binasına gelerek partilileri ziyaret etti. Gelenleri  HDP İl Başkanı Beşir Belke karşıladı.