Buldan: AKP-MHP için artık yolun sonuna gelindi

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP ve MHP iktidarı için artık yolun sonuna gelindiğini belirterek “Bu talan düzeninin kaybedeceğini” vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri sırasında konuştu.

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Buldan,  müzakereden ve katılımdan uzak, “oldu bitti” anlayışı ile hazırlanan AKP-MHP bütçesine tepki göstererek, “Bu; milyonların emek ve birikimini iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü ret ve inkâr bütçesidir” dedi.

Buldan, “Halkın sofrasındaki ekmeği daha da küçültme, yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir. Bütçede; sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, gençler, çocuklar ve engelliler yoktur” diye ekledi.

ÇAKILACAKSINIZ

AKP ve MHP iktidarı için de zamanın yaklaştığına dikkat çeken Buldan, “4 yıl önce söz vermiştiniz, ekonomide Türkiye'yi uçuracaktınız. Evet, kendi rant ekonominizi uçurdunuz. Ama ülkeyi ise uçurumdan aşağı attınız, yere çakılmasına neden oldunuz. Şimdi asıl çakılma sırası sizdedir. Sandıklarda kesinlikle çakılacaksınız” şeklinde konuştu.

TALİMATLI YARGI DÜZENİ

Yeni bir vesayet rejimi kurulduğunu belirten Buldan, “Talimatlı bir yargı düzeni yarattınız. Hukuksuz yargı aracılığıyla demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe mekanizması kurdunuz. Kolluk güçlerini, siyasetinizin destek gücü haline getirdiniz. Yolsuzlukları merkezden yerele kadar tüm kurumlara yaydınız. Sayıştay’ın yolsuzluk raporlarını uç uca eklesek buradan sarayınıza yol olur” diye konuştu.

KÜRT DÜŞMANI KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ

HDP’li belediyelerin “kayyum darbesi” ile gasp edilmesine de değinen Buldan,  “Hiç merak etmeyin! O Kürt düşmanı kayyımlarınızı da tarihin ve siyasetin çöplüğüne göndereceğimiz günler çok yakındır!” dedi.

Buldan konuşmasında iktidarın toplumsal barış zeminine büyük zarar verdiğini ve cezasızlığı hakim kıldığını belirterek, Soma, Roboski, Şenyaşar ailesi ve kadın katliamlarını örnek gösterdi.

Cezaevlerinde tırmanan hak ihlallerine ve gazetecilerin tutuklanmasına işaret eden Buldan, “Tarihin, toplumun ve siyasetin hafızası yaptığınız her şeyi karşınıza çıkaracaktır” diye belirtti.

HER ŞEYİ SATTINIZ

Buldan ayrıca doğanın yağmalanması ve “doğa düşmanı” politikaları, mezhepçi, Kürt ve barış karşıtı dış politika, milyonlarca kişinin açlık sınırı altında yaşama itilmesine de dikkat çekti.

Her şeyin satışa çıkarıldığı tepkisinde bulunan Buldan,  “20 yılda yandaşlarınıza dağıttıklarınızı toplasanız 10 katı gelir elde edilir. Halkı düşünüyorsanız, buyurun çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınan adaletli bir vergi düzenini hep birlikte yaratalım. Vergi cennetlerini kapatalım. Temel gıdalardaki vergiyi derhal kaldıralım. Yapmazsınız. Çünkü sizin hesabınız başkadır” ifadelerini kullandı.

ARTIK YOLUN SONUNA GELDİNİZ

Artan enflasyon, büyüyen işsizlik, sefalet ve açlığa vurgu yapan Buldan, “Artık yolun sonuna geldiniz. Halka her gün kaybettirdiğiniz bu talan düzenine kazandıramayacaksınız! Kaybedeceksiniz! Bir kez daha söylüyorum, kaybedeceksiniz!” dedi.

“Bu kötülük düzenini değiştireceğiz” diyen Buldan, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına da tepki gösterdi.

KOBANÊ’DEN SİZE YENİ BİR İKTİDAR ÇIKMAZ

Buldan, “Amacınızı gayet iyi biliyoruz. Rojava’da Kürt halkının demokratik bir statü kazanmamasıdır, diğer halklarla ortak demokratik bir gelecek oluşturmamasıdır (…) Orada halkların demokratik kazanımı ve ortak geleceği vardır! Bunu da siz engelleyemeyeceksiniz” dedi.

Buldan, “Sizin çatışmacı siyasetiniz değil, halkların demokratik modeli kazanacaktır. Boş yere uğraşmayın. Kobanê’den, Minbiç’ten, Tel Rıfat’tan size yeni bir iktidar çıkmaz, çıkmayacaktır” diye ekledi.

TECRİT DERHAL SONLANDIRILMALI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi dile getiren Buldan, “Tecritle bu sorunu görünmez kılamazsınız. Bugün milyonlar tecridin derhal sonlandırılmasını talep etmektedir. O yüzden ısrarla çözümün diyalog ve müzakerede olduğunu ifade ediyoruz. Çünkü diyalog, hakikatle yüzleşmenin ön koşuludur. Çözüm yeri ve zemini parlamentodur. Demokratik siyasettir. Siyasi ve toplumsal mutabakattır” şeklinde konuştu.

ANADİL HAKKI

Buldan, “Anadili hakkı ve onarıcı bir adalet başta olmak üzere evrensel hukuktan doğan haklar bağlamında eşit yurttaşlıkla ve özgürlükçü bir perspektifle bu mesele çözüme kavuşturulabilir. Her gün uçaklarınızı kaldıracağınıza, bu parlamentoda çözüme ve barışa ellerinizi kaldırsanız bu ülkeye en büyük hizmeti yapmış olursunuz” dedi.

BU DÜZENDEN BİR AN ÖNCE KURTULMAK GEREKİYOR

Ülkenin aciliyetinin, bu düzenden bir an önce kurtulmak olduğunun altını çizen Buldan, şöyle konuştu: “Evet, önümüzde referandum niteliğinde bir seçim var. Bu seçimlerde rejim belirlenecektir. Bu nedenle büyük demokratik değişim ve dönüşüm için, onurlu bir barışla, bir arada eşitçe yaşayabileceğimiz, demokratik, adaletli, özgür bir ülke hedefi etrafında en güçlü birlikteliği oluşturmamız tarihsel bir sorumluluktur. İktidarın, cumhuriyetin demokratikleşmesini engellemek için kurduğu ittifaka karşı, milyonların demokratik cumhuriyet koalisyonunu oluşturma çağrısı yapıyorum”

YEREL YÖNETİMLE GÜÇLENDİRİLMİŞ ÇOĞULCU BİR SİSTEM

Yeni bir anayasa ihtiyacına vurgu yapan Buldan, “Yeni bir toplumsal sözleşmeye dayalı gerçek, demokratik, çoğulcu, eşitlikçi sivil bir anayasa döneminin kapısını açmak için demokratik anayasa ittifakını hep birlikte oluşturalım. Merkezi yönetimi kuvvetler ayrılığıyla dengeleyerek, yerel yönetimle güçlendirilmiş çoğulcu geniş temsiliyete sahip bir parlamenter sistemi bu ülkeye kazandırmak için demokraside buluşalım” diye belirtti.

BİR KADINI CUMHURBAŞKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ

“Güçlü toplumsal barış, adalet ve yüzleşme için en geniş siyasi toplumsal mutabakatı oluşturalım” diye seslenen Buldan, kadınlar için ise şu çağrılarda bulundu:

“Sevgili Kadınlar, eş başkanlık modelimiz kadınlar için tarihsel bir kazanım oldu. Şimdi hedef büyütme zamanıdır. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında bir kadını cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsanız bunu başaracağınız yegâne parti, kadın partisi HDP ve kadın ittifakıdır. Kadın mücadelesinde birleşmek, kenetlenmektir. Gelin İstanbul Sözleşmesi için yürüttüğümüz ortak mücadeleyi, kadınların yöneteceği bir ülke için en büyük mücadele sözleşmesine hep birlikte dönüştürelim. Ve seçim gecesi diyelim ki; kadınlar kazandı, kadınlar büyük kazandı!”

GENÇLERE ÇAĞRI

Buldan gençlere ise şöyle seslendi: “Sevgili gençler! İkinci ve genç yüz yıl sizleri beklemektedir. Anahtar sizlerin elindedir. Köhnemiş siyaset dönemini kapatarak genç siyaseti ülkenin yönetimine hâkim kılacak güç sizlersiniz.  Gelin birlikte değiştirelim. Birlikte dönüştürelim. Gençlerin yönettiği bir düzeni hep birlikte yaratalım. Buradan, özgür gelecek için değişim isteyen herkese tüm halklarımıza çağrıda bulunuyorum: Zorbalığın ve karanlığın hegemonyasına karşı aydınlık yolda en büyük demokrasi ittifakını oluşturalım. İkinci yüzyılın kurucusu bizler olalım. Genel Kurulu ve halkımızı bir kez daha sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”