Türk devletinin anadilde eðitim karşısındaki olumsuz tutumu, 11 çocuklu bir ailenin göç yolunu hazırlıyor. Ýlkokul çaðındaki 6 çocuðunu anadilde eðitim verilmediði için okula göndermeyen Hıdır Ercan, çocuklarının anadillerinde eðitim alabilmeleri için Güney Kürdistan'ın Maxmur bölgesine geçme hazırlıðında.
Hıdır Ercan, 11 çocuðundan 6'sını okula göndermiyor. Şoreşger Beritan 6, Bahoz Erdal 8, Mahsum Korkmaz 10, Öcalan 12, Mazlum Doðan 13 ve Dersim 15 yaşında.
Baba Ercan, Dersim'i 7., Öcalan ve Mazlum Doðan'ı 3. sınıfa geldiklerinde okuldan aldı. Çocuklarına kendisi Kürtçe eðitim verdi. Ancak çocukları Türkçe de okuyup yazabiliyor.
WELAT ŞERVAN, BAHOZ ERDAL OLDU
Aile, Bahoz Erdal'a ilk önce Welat Şervan adını verdi. Ancak Mardin Valiliði, Türkçe'de "w" harfi olmadıðı gerekçesiyle 7 yıl boyunca çocuða kimlik vermedi. Hıdır Ercan bunun üzerine çocuðunun ismini Bahoz Erdal olarak deðiştirdi. Ardından da AÝHM'e başvuruda bulundu.
Hıdır Ercan'ın anadilde eðitim mücadelesi 2002 yılına dayanıyor. Mardin'de "anadilde eðitim istiyorum" diye verdiði dilekçe nedeniyle 3 ay cezaevinde tutuldu. 3 ay boyunca cezaevinde Kürtçe öðrendi. O günler için, "Keşke 2 yıl kalsaydım da, Kürtçe'yi tam öðrenseydim" diyor.
SÜREKLÝ DÝLEKÇELER GÖNDERDÝ
Baba Ercan, anadilde eðitim hakkı için Cumhurbaşkanlıðı, Başbakanlık, TBMM Başkanlıðı, TBMM Ýnsan Hakları Komisyonu, Milli Eðitim Bakanlıðı ve Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü'ne başvurularda bulundu. Çocuklarını gönderdiði Nuripaşa Ýlköðretim Okulu'na dilekçe verdi.
Milli Eðitim Bakanlıðı, 13 Ocak 2011 tarihinde dilekçeye verdiði yanıtta, "Anayasa ve yasalara göre, okullarda Türkçe'den başka bir dilin anadil olarak öðretilemeyeceði hükmü yer alıyor" denildi. Bakanlık 13 Nisan 2012 tarihinde ise, "Dilekçeniz başkanlıðımızca incelenmiş olup, dile getirdiðiniz dilek ve temenniler başkanlıðımızda yapılacak eðitim sistemimizle ilgili çalışmalarda dikkate alınacaktır" yanıtını gönderdi.
TBMM Ýnsan Hakları Komisyonu da, aynı yaklaşımı sergileyerek, "Özel dershanede çocuðunuza Kürtçe öðretin" dedi.
Hıdır Ercan, Başbakan Erdoðan'ın en son yaptıðı "Kürtçe seçmeli ders olacak" açıklamasına itiraz ediyor, "5. sınıftan sonra Kürtçe dersini seçmeli olarak vermek asimilasyondur. Bir halkın anadili kendisine seçmeli ders olarak verilemez. Anadil haktır, Türkiye'de nasıl Türkçe Türklerin onuru ise, Kürtçe de Kürtlerin onurudur" diyor.
ÝLK GÖÇ MARDÝN'DEN ÝSTANBUL'A
Ercan Ailesi, Ýstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde yaşıyor. Aile 10 yıl önce göç etti. Baba Ercan, göç nedenini ise, "Mardin'de anadil dilekçesi verdikten sonra polisler çocuklarımın önünü kesmeye başlamıştı. Rahat vermediler. Bu nedenle geldik" diye açıklıyor.
Aile, yeniden göç yollarına düşme hazırlıðında. Baba Ercan, bu kez de anadilde eðitim için Güney Kürdistan'ı Maxmur kentine yerleşeceklerini söylüyor.