Bozgeyik: Savaş, krizi tetikliyor

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın sermayeden ve savaştan yana politikaları sonucunda 2022’de derinleşen ekonomik krizin 2023’te daha da artacağını söyledi.

Savaş politikalarının, işsizlik, geçinememe ve yoksulluk olarak yansıdığını belirten KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, “Türkiye halkları da bugün yaşanan ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğun temel nedeninin artık güvenlikçi politikalar olduğunu biliyor” dedi.


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, ekonomik krize ilişkin ANF’ye konuştu. İktidarın sermayeden yana politikalarına işaret eden Bozgeyik, şunları söyledi: “Tabii ki bütçelerde, diğer kamusal yatırımlardan istihdama, eğitime, sağlığa yine asgari ücretle çalışan milyonlarca emekçiye, kamu emekçisine, emekliye, kadın ve genç istihdamına kaynak ayrılmaması sebebiyle çok yoğun bir yoksullaşma sürecini yaşadık. Hala da bunun etkileri devam ediyor. Özellikle 2023’ün, seçim yılı olması nedeniyle AKP’nin daha fazla kaynağı, varlığını devam ettirme kararlılığı üzerinden bütçe dışı ve kayıt dışı harcamalarla, hem seçim dönemini örgütleme hem de kaybetmiş olduğu bu oyları yeniden kazanma çalışmalarına transfer edeceği dönem olacak. O açıdan da emekçilerin, işçilerin; halkın geçinememesi sorunu 2023’te de artarak devam edecek.”

YOKSULLAŞMA ARTACAK

Yüksek enflasyon ile gıda, elektrik, doğal gaz, kiralara yapılan artışların, asgari ücretteki artış, kamu emekçilerine yüzde 30 zam, emekli aylıklarının yükselmesiyle karşılanmadığını kaydeden Bozgeyik, “Ocak ayı itibarıyla açlık sınırının 10 bin TL’yi aştığı, yoksulluk sınırının 27-28 Bin TL’lere ulaştığı bir süreçle karşı karşıyayız. Ortalama emekli maaşlarını açlık sınırının ve asgari ücretin altında kaldı. Ortalama bir kamu emekçisi maaşının, açlık sınırı düzeyinde olduğunu değerlendirdiğimizde, doğal olarak yoksullaşma geçinememe sorununun bu yılda daha fazla artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR ANA NEDEN

İktidarın manipülasyon, yandaş medya üzerinden de sürekli operasyonları ve bunun üzerinden de toplumu yönetme stratejisine dikkat çeken Bozgeyik, şöyle devam etti: “Savaşın, özellikle Türkiye’deki antidemokratik uygulamaların, otoriterleşmenin; yüksek enflasyon, yoksullaşma ve geçinememenin; milyonlarca işsizliğin temel sebebi olduğunu biliyoruz. Biz güvenlikçi savaş politikalarının temel neden olduğunu hep ifade ediyorduk. Ta ki Rusya’nın Ukrayna’ya açmış olduğu savaşla bu biraz daha derinleşti. Türkiye halklarına, dünya halklarına uzun süre Ortadoğu’da devam eden savaş politikalarının, özellikle ekonomik krizi tetiklediğini, büyüttüğünü ifade ettiğimizde çok sahici gelmiyordu. Türkiye halkları da bugün yaşanan bu ekonomik kriz, işsizli, yoksulluk, geçinememe ve yüksek enflasyonun temel nedeninin bu savaş politikaları, güvenlikçi politikalardan kaynaklı olduğunu artık biliyor.”